Четвъртък, Август 05, 2021
Последвайте ни
COVID-19, фактите зад завесата на медийната истерия

Броят на положителните тестове за COVID-19 нарастна през последните седмици. Появиха се гласове, искащи затягане на режима и опасения от претоварване на здравната система. Правителството реши, че болниците трябва да се презапасят с предпазни облекла. Доколко обосновани са притесненията? Поискахме от НЗОК по Закона за достъп до обществена информация данни за отчетените през последните 4 месеца хоспитализациите на пациенти с положителен тест за COVID-19.
В периода от 1 март до 30 юни тази година общо 1697 души са били лекувани в болница с COVID 19. С изключение на три случая на деца, отчетен от столичната инфекциозна болница, всички останали са на лица над 18 годишна възраст.
Лечението на тези 1697 души е проведено в 70 болници в страната, в това число държавни, общински и частни. 199 от тях са били лекувани в отделение за интензивни грижи, а на 109 е била приложена механична вентилация.

Има ли натиск върху здравната система? Има ли опасност от недостиг на легла и капацитет в болниците?

Най-лесно може да се добие представа за мащаба, като тези данни се сравнят с данните за обичайните нива за хоспитализации през предишните години, когато не е имало COVID-19.

През последните няколко години (2015-2019) средно годишно НЗОК заплаща над 2 милиона хоспитализации, което прави около 170 000 месечно и около 6000 дневно. Средно месечно от март до края на юни за болнично лечение с COVID 19 са постъпвали 400 души, което прави средно 13-14 души на ден.
Сравнението показва, че хоспитализациите на пациенти с COVID-19 са едва 0,225% от дневните хоспитализации, обичайно извършвани в страната през последните години.

В страната ни има разкрити 42000 легла за активно лечение, от които 10 000 -12 000 средно годишно не се използват. 400 легла са били заети от пациенти с COVID-19 през последните 4 месеца.
Това прави 0,9% от всички активни легла и малко над 3% от незаетите.

Според заповедта на здравния министър, в страната са определени 1200 легла за интензивно лечение на болни с COVID-19, които са оборудвани е респиратори и са с възможност за механична вентилация. От предоставените от НЗОК данни се вижда, че за 4-те месеца общо на 109 души са били прилагани интензивни грижи с механична вентилация. От 1200 легла постоянно заети са били средно не повече от 25-30.
И без данните за средния престой на болните в интензивните отделения може да се види, че използваемостта на леглата в реанимациите е била около 1%. Освен това трябва да се има предвид, че общият брой на разкритите реанимационни легла е два пъти по-голям от определените със заповедта на министъра.

За последните 4 месеца в страната са починали около 40 000 души. От тях 308 са имали положителен тест за COVID-19. Това прави 0,77%, като трябва да се има предвид, че при голяма част от тях COVID-19 е съпътстващо заболяване, а не основна причина за настъпването на смъртта.

Този бърз сравнителен анализ на данните, предоставени ни от НЗОК, показва безусловно, че страховете от „претоварване“ на здравната ни система са силно преувеличени. От гледна точка на капацитета на системата, болничното лечение на пациенти с COVID-19 е в рамките на статистическата грешка. Ако не беше медийната истерия, подклаждана от заинтересованите лица, здравната система най-вероятно нямаше да отчете COVID-19 в годишните си отчети. Болестта щеше да е обект на научни изследвания, вероятно няколко научни доклада, дисертации и презентации.
Такива са фактите. Числата не лъжат. Всеки, който твърди обратното или нищо не разбира от организация на здравеопазването, или има за цел да манипулира общественото мнение.
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ИВАНКО · преди 1 години
  ВЕЧЕ Е В ЗАТВОРА АМЕРИКАНЕЦА КОЙТО СЪЗДАДЕ КОВИД 19,НО НЕ ЗА СЪЗДАВАНЕТО А ЗА ПОДКУП ОТ 100 000 ДОЛАРА ПОЛУЧЕН ОТ НЕГО ОТ КИТАЙ..
 • Публикуването на коментара е спряно.
  futurehealth · преди 1 години
  банка за стволови клетки h*t*s://www.future-health.bg/
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Неизвестен · преди 1 години
  С тези статистики за хоспитализация си представям колко милиона са усвоени чрез здравната каса.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  д-р Попова · преди 1 години
  Дано сега си отворят очите политиците, щаба и медиите пред добре изложената информация и да спрат да всяват страх сред хората.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 години
  Прекрасно! Жалко, че болничните легла и оборудване не могат сами да лекуват и обгрижват болните. Нито дума не е обелил авторът за наличността и готовността на медицинския персонал, но сигурно слуховете, че има недостиг са резултат на медийната истерия.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   мара · преди 1 години
   лекарите и медицинският персонал са жертви на системата, а системата се прави и поддърва в този си вид от хората. по определени начини и неслучайно.
   • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 1 години
    Не зная какво имате предвид с израза "системата се прави и поддържа в този си вид от хората. по определени начини и неслучайно". Медицинското съсловие не е невинно, особено някои негови представители, които са участвали в изработването на безобразната ни система на здравеопазване, както и онези, които грубо и безсрамно забогатяха чрез точене на касата и чрез рушвети от пациенти. Някой може би по отношение на рушветите ще каже, че това са нормални "такси", които е редно да се плащат на известните специалисти, които полагат много труд да се усъвършенстват. Бих се съгласила на 100 %, но само ако тези лекари плащат данъци върху тези пари. За съжаление, най-често лекарите си прибират парите и не ги отчитат никъде. Отделно са истинските такси, за които,смея да твърдя, някои специалисти не дават финансов документ, следователно не ги отчитат.
    Пациентите също не са невинни, защото поддържат статуквото. В крайна сметка всички сме жертви, защото не желаем да се жертваме- не искаме да жертваме спокойствието си, работата си, доходите си! Искаме промяна, ама такава, че да се засегне другите, а нас не. Е, такъв филм няма. Докато всеки гледа себе си, докато сме врагове и стоим от двете страни на бариерата, така ще е. Нищо не се получава даром, нужни са усилия, нужни са битки, нужен е морал, нужно е човекът да стане фокус на политиката, защото сега той не е. Когато ЧОВЕКЪТ стане ценност, ЛЕКАРЯТ също ще е ценност е и тогава везните ще се уравновесят.
    Нищо лично, просто споделям мнението си за днешната ситуация, като уточнявам, че имам огромен респект към истинските лекари, добри професионалисти, но освен това човеци и личности.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Коко · преди 1 години
   Не,че няма персонал,а просто не искат да се занимават с вируса.Наплашиха ги и лекарите.Я вижте ,колко частни болници има в България,но колко от тях лекуват болни от вируса.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   гост · преди 1 години
   За наличността и АДЕКВАТНОСТТА на медицински персонал не се говори в медиите защото ще се изложат! Адекватните медици в тази област са в чужбина! Останалите тук са завършили лекари и персонал, които нямат необходимият опит! Освен това в този профил на медицината се обучават много малко студенти просто защото не е доходоносен!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up