Четвъртък, Август 13, 2020
Осъдиха НЗОК да плати 200 хил.лв. обезщетение за забавено лечение в чужбина

Софийски административен съд е осъдил НЗОК, като правоприемник на Фонд з лечение на деца в чужбина да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 200 000 лева, настъпили в резултат на бездействие на директора на Център „Фонд за лечение на деца“ по повод на подадено заявление за организационно и финансово подпомагане на лечение на дете.  През 2017г. във Фонд за лечение на деца в чужбина постъпва заявление за финансово подпомагане на лечение на 4 –годишно дете с агресивно онкологично заболяване, за което е установено, по мнение на експерти, че трябва да бъде проведено лечение в чужбина, спешно и неотложно в срок от 15 дни.

Според съда, въпреки че безспорно е установено, че лечението на детето е било в условията на неотложност, ЦФЛД е извършил поредица от несвоевременно извършени фактически действия от страна на директора на ЦФЛД – забавено изискване на становища на специалисти по реда на чл. 33, ал. 1 от Правилника, несвоевременното насрочване на заседание на Общинския съвет, което е следвало да се извърши по реда на чл. 42а от Правилника, както и липсата на извършени действия във връзка с изискване на оферта от болницата в Германия, а вместо това – изчакване на отговор от клиниката са довели до значително забавяне в произнасянето на директора на ЦФЛД със Заповед за организационно и финансово подпомагане, което макар и с положителен резултат за малкия пациент, е било твърде закъсняло.

Съдът е взел предвид и че на загубата на дете представлява една от най-тежките и трудно поносими житейски ситуации, през които един родител може премине. Емоционалните болки и страдания в резултат от смъртта на детето, неполучило възможност за своевременно и адекватно лечение, са несравними с каквото и да било друго житейско препятствие. Съдът намира за несъстоятелни доводите НЗОК , че доказването на неимуществените вреди е следвало да бъде извършено с документи, а не със свидетелски показания и осъжда НЗОК да заплати 200хл.лв. обезщетение на бащата на детето, за неимуществени вреди настъпили в резултат на незаконосъобразно бездействие на директора на Център „Фонд за лечение на деца“, възпрепятствали лечението в следствие на което малкия пациент губи битката за живота си.

 

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Можете да прекратите абонамента си по всяко време
Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up