Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Осъдиха НЗОК да плати 200 хил.лв. обезщетение за забавено лечение в чужбина

Софийски административен съд е осъдил НЗОК, като правоприемник на Фонд з лечение на деца в чужбина да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 200 000 лева, настъпили в резултат на бездействие на директора на Център „Фонд за лечение на деца“ по повод на подадено заявление за организационно и финансово подпомагане на лечение на дете.  През 2017г. във Фонд за лечение на деца в чужбина постъпва заявление за финансово подпомагане на лечение на 4 –годишно дете с агресивно онкологично заболяване, за което е установено, по мнение на експерти, че трябва да бъде проведено лечение в чужбина, спешно и неотложно в срок от 15 дни.

Според съда, въпреки че безспорно е установено, че лечението на детето е било в условията на неотложност, ЦФЛД е извършил поредица от несвоевременно извършени фактически действия от страна на директора на ЦФЛД – забавено изискване на становища на специалисти по реда на чл. 33, ал. 1 от Правилника, несвоевременното насрочване на заседание на Общинския съвет, което е следвало да се извърши по реда на чл. 42а от Правилника, както и липсата на извършени действия във връзка с изискване на оферта от болницата в Германия, а вместо това – изчакване на отговор от клиниката са довели до значително забавяне в произнасянето на директора на ЦФЛД със Заповед за организационно и финансово подпомагане, което макар и с положителен резултат за малкия пациент, е било твърде закъсняло.

Съдът е взел предвид и че на загубата на дете представлява една от най-тежките и трудно поносими житейски ситуации, през които един родител може премине. Емоционалните болки и страдания в резултат от смъртта на детето, неполучило възможност за своевременно и адекватно лечение, са несравними с каквото и да било друго житейско препятствие. Съдът намира за несъстоятелни доводите НЗОК , че доказването на неимуществените вреди е следвало да бъде извършено с документи, а не със свидетелски показания и осъжда НЗОК да заплати 200хл.лв. обезщетение на бащата на детето, за неимуществени вреди настъпили в резултат на незаконосъобразно бездействие на директора на Център „Фонд за лечение на деца“, възпрепятствали лечението в следствие на което малкия пациент губи битката за живота си.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up