Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Кой и кога ще получи обезщетение за трайна нетрудоспособност

Във връзка с изплащането на пенсиите за трайна нетрудоспособност, от НОИ вчера уведомиха, че тъй като периодът за валидност на решенията не е удължен около 5хил. души ще получат обещетения само за периода 1-13 юли, когато изтича и нормативната обосновка за това.

„Съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, беше продължено с два месеца след отмяната на извънредното положение, т.е. изтича на 13 юли т.г.
Ситуацията засяга около 5000 лица, като за тях служебно е удължен срокът за изплащане на пенсиите им за инвалидност и на добавките за чужда помощ. Когато не се изплащат пенсии за цял месец, а за част от него, НОИ изпраща до пощенските станции, банките и другите доставчици на платежни услуги отделни пенсионни записи за дължимите суми. С оглед на това, по силата на действащата към момента нормативна уредба, първоначално пенсионерите ще получат чрез пощите и по платежните си сметки плащане, което обхваща периода от началото на месеца до 13-о число.

Изплащането обикновено се случва на 7-мо число за текущия месец, ако има влязо в сила решение. Оказа се обаче, че част от хората не са си получили обезщетенията си вчера, въпреки че попадат в групата на тези с удължени протоколи.
Обърнахме се към Националния осигурителен институт за разяснение, от там уточниха за „ Право и здраве“ , че всички, чиито протоколи са удължени автоматично по силата на Закона за извънредното положение ще получат обезщетенията си до 20 юли 2020г., когато и е и крайният срок за изплащането им. Тъй като сумата обхваща само част от месеца това ще се случи в отделни трансфери. 
Закона за извънредното положение удължи действието на експертните решения на ТЕЛК И НЕЛК до 13 юли и автоматично се приема, че решенията са валидни до тогава, ни увериха от прес центъра на НОИ и допълниха, че всички, на които е изтекло експертното решение преди 13 юли ще получат частичните си обезщетения за периода 08 до 20 юли 2020г. Ако не влязат в сила нови разпоредби за удължаване на протоколите, сумите за останалата част от месец юли ще бъдат преведени след влизане в сила на новите експертни решения.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up