Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Български екип е близо до откриване на лекарство срещу COVID-19

Български екип е близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това съобщи на брифинг в здравното министерство Кирил Ананиев.

 

"През май стартира клинично изпитване с Ивермектин. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България", уточни изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

Кирилов посочи, че България е била първата държава в ЕС, която стартира такова изследване. Той допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата поясни, че лекарственият продукт Ивермектин се използва от десетки години при инфекции, предизвикани от паразити. „То е с познат профил на безопасност. По отношение на самото клинично изпитване – в края на месеца, след като са готови първичните данни и техният анализ, ще можем да оповестим повече информация”, допълни Кирилов.

Той разясни и процедурата по клинично изпитване: „В едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото плацебо. Както са стандартните клинични изпитвания”.

Повече информация за медикамента ще бъде представена в края на юли или началото на август.

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up