Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Проф. Кантарджиев: Отделихме щамовете на вируса в България

Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса в нашата страна. В лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, там се направи next generation секвенция. И имаме резултати. От всички изолирани щамове, 33 са подобни на циркулиращите в Европа. Обаче в същото време у нас някои от мутациите в Европа липсват. Това си е наше българско и може би на това се дължи различното

разпространение на коронавируса у нас. И нещо много важно – 2 от отделените щамове са същите като тези, разпространени от прилепи в Ухан, Китай – първия щам. Как е дошъл при всички мерки, не знам. Много интересно. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести в България. Основните изводи са, че следващата седмица ще можем да кажем кои точно мутации доминират тук и как те са свързани с промяната на заболяването в България. Ще можем да кажем и каква е епидемичната връзка и от кои държави са вкарани тези щамове у нас. А утре започва и секвенирането на още една група щамове. Хубавото е, че не пращаме изследванията в Европа или Южна Корея, а го правим в Националния център, каза още той. Работим и за нивото на клетъчния имунитет - изследваме тези били в контакт с вируса и до колко успява да се задържи защитата им. Изучаваме какво е нивото на клетъчния имунитет, обясни още Кантарджиев.

В момента вирусът В страната е все още огнищно разпространението на коронавируса, в София – анализът на РЗИ сочи – дифузност. Значи пазим трите най-рискови групи и спазваме трите "Д", подчерта Кантарджиев. Три категории, които трябва да пазим: възрастните, хората с хронични заболявания и третата група – най-рисковите – хората с онкологични заболявания и тези с имунен дефицит. Те знаят за своето състояние и да спазват по-стриктно мерките. За другите – винаги да се предпочита на открито пред закрито. Винаги прозорците отворени при закрити пространство и задължително – маска, подчерта експертът.

От септември ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и започването на училището. Но ако има голям пик ще е малко по-късна есен – октомври, ноември, прогнозира професорът. Кюстендил обаче специално този квартал (бел.ред. - Изток) мен ме плашеше, защото при мен идваха всички резултати от изследванията. Изследваме не за да плашим хората, а за да знаем контактните и болните. Защото мерки се взимат, когато знаеш кой е болният. Мерките в началото на епидемията през зимата с преобладаващи вирусни заболявания – та мерките се взимаха на национално ниво – давахме пример на местните органи да добият опит. Сега от около месец и половина даваме пълномощия на местните власти да решават. Кой по-добре от местните ще знае проблемите и възможностите на даден град или курорт, каза Кантарджиев.  

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up