Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Възможно е хората да имат имунитет срещу Ковид-19, а тестовете да не го отчитат

1/3 от здравите хора без симптоми на коронавируса може би са придобили имунитет, показва ново международно изследване, пише "Дейли телеграф". Това означава, че вероятно много повече хора са придобили имунитет в сравнение с направените тестове за антитела. Вчера бе съобщено, че в италиански град 40% от заразените нямат симптоми.

Каролинският институт е изследвал повече от 200 души, включително и здрави донори на кръв. Проучването е извършено в Швеция - единствената страна в Европа, която не наложи пълна блокада.  Освен измерване нивата на антителата в организма, при тестовете са измерени и нивата на отговор на Т-клетките. Те принадлежат към групата на белите кръвни клетки, които помагат на имунната система да се пребори с вирусите. Все повече се смята, че те имат ключова роля в борбата с коронавируса.

Общо в 30% от донорите на кръв е установен развит "Т-клетъчен имунитет", но само при половината от тях са регистрирани антитела.

Проби във Великобритания показват, че около 7% от населението на Англия е има антитела и 17% в Лондон. 

Новото изследване разкрива, че нивата на "Т-клетъчния имунитет" може би са значително по-високи от В-клетъчния. Тестовете за антитела създават проблеми, тъй като се оказват  ненадеждни и не показват със сигурност какво е нивото на имунитета в организма. 

Новото проучване не показва какво ниво на имунитет осигурява отговорът на Т-клетките, но учените са все по-въодушевени относно ролята, която играят Т-клетките, защото те вярват, че може да обясни защо някои групи, особено децата, имат по-голям имунитет срещу коронавируса.

Имунологичният анализ на пробите от над 200 души от Стокхолм, проведен от Каролинския институт и Каролинската университетска болница, е установил, че 30% от здравите кръводарители имат Т-клетки срещу коронавируса, въпреки че не са проявили симптоми на заболяването.

Според авторите на изследването това означава, че вероятно се подценява процентът на хората, придобили имунитет срещу коронавируса. Но те смятат, че е трудно да се каже дали тези хора ще продължат да имат имунитет за в бъдеще.

Във вторник бе публикувано германско проучване, което показва, че настинка може да осигури някакви нива на имунитет срещу коронавируса. Изследването, в което са участвали 185 души които не са боледували от коронавирус, е открило, че четирима на петима имат отговор на Т-клетки срещу коронавируса.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up