Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
За 7 месеца -  Едно дете и двама възрастни са получили одобрение за лечение извън ЕС

Седем месеца след обнародването на изменението на Наредба 2 от 1019г., която трябваше да улесни пациентите, които се нуждаят от лечение в чужбина, Здравната каса продължава да не може да заплати такова лечение. Миналата седмица НЗОК се отчете за дейността касаеща лечение на български граждани в трансгранични ситуации.


„За лечение на български здравноосигурени граждани в чужбина за периода 1 януари - 31 март 2020 г., Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е възстановила 22 384 000 лв. на други държави членки на Европейския съюз (ЕС), страни от Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Конфедерация Швейцария, както и по двустранни спогодби, както следва…“
Почти незабележимо в това съобщение отсъства колко е заплатила НЗОК за лечение на български граждани извън ЕС, ЕИП и Швейцария, вероятно защото не е за хвалба.
В края на миналата година след поредица от обещания от министър Ананиев и дълго очакване изменението на Наредба 2 от 27 март 2019г. стана факт. В изменените текстове навсякъде е добавена думата „ чужбина“ на мястото на „Страни членки на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария и в страни, с които Република България има сключени договори за това;“, с което се предполага, че българите ще могат да се лекуват навсякъде по света като например САЩ, Турция, Израел, Русия и тн.
В променения текст на наредбата, обаче здравното министерство забрави да промени забраната Здравната каса да заплаща лечение извън Европейския съюз. ( чл. 6. 4, чл. 9.1, чл. 2 .1), тези текстове не са отменени, така че остава вариантът такова лечение да бъде провеждано само по изключение.
Самата НЗОК тогава сигнализира за това още по време на общественото обсъждане е направено предложение текста да бъде допълнен така, че заплащането на трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина, да бъде добавено като изключение в горния текст и с това да се даде възможност българите да пътуват за трансплантация по цял свят.
Въпреки, че в мотивите за изменение на Наредба 2 Здравното министерство е обявило, че „Предлага се отпадане на ограничението трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки да се осъществява в държави-членки на ЕК, ЕИП или Конфедерация Швейцария, като се дава възможност такава да бъде одобрена и финансирана за извършване в най-подходящото за съответния пациент лечебно заведение в чужбина.“ То отхвърля предложението на НЗОК, с мотивите че се готвят промени в Закона за здравето, където тези текстове също присъстват.

И така министерство на здравеопазването на практика разреши лечение в цял свят, но на ужким, защото не разреши на НЗОК да плаща за това. Още с обнародването на Наредбата, Касата сигнализира за проблема:
„…Относно правото на заявителите да подават заявления за заплащане на трансплантация в държави извън държави – членки на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария е предложено да бъде предвидена възможност НЗОК да одобрява заплащането на лечението по тези заявления…“
Е не беше предвидено.
На основание Закона за достъп до обществена информация поискахме от НЗОК справка за тази дейност. Резултатите са очаквани за 7 месеца, от както са в сила промените в Наредба 2 от 27 март 2019г. В НЗОК са постъпили 28 искания общо за деца и възрастни, за лечение извън ЕС, а НЗОК е одобрила лечението на едно дете и двама възрастни, общо трима души.
Наистина не е за хвалба, и макар че Здравната каса няма вина, някак не върви да си заравяме главата в пясъка. Пускането между редовете на такива административни пропуски костват много и на болните и на техните семейства. Все хора, които разчитат на състраданието на обществото, защото и преди и след обещанията на мистър Ананиев пациентите на България събират чрез кампании средства да се лекуват там ,където е най-добре за тях. Фактът, че броят на хората събиращи средства на дарителски платформи е видимо по-голям от този на хората подали заявление към НЗОК говори много и за функционалността на системата, и за доверието към нея и за грижата и към болните и деца.

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up