Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Броят на положителните проби за коронавирус нарасна значително през последните седмици. Броят на болните, в това число и тежко болните, обаче продължава да бъде пренебрежимо малък на фона на капацитет на системата за лечебно здравеопазване. Имаме около 400 хоспитализрани пациенти при разкрити над 40 000 легла за активно лечение в страната. Има двадесетина настанени в реанимациите, при разкрити над 2500 реанимационни легла.

В този момент големият натиск не е толкова върху болниците и лечебните заведения като цяло. Създадената паника около КОВИД-19, нагнетените страхове и популярността на директоруте на големи болници, насочва медийното внимание към тях, но други са тези, които носят най-големия товар на борбата със заразата.
Огромната работа по локализирането на новите случаи, вземането на проби, проследяване на контактните, епидемичния контрол на границата, контролът над всички заведения за обществено хранене, хотели, фирми производство, търговия и услуги и пр. се извършва от инспекторите на РЗИ. Те издават и всички направления за PCR изследвания, които се заплащат от НЗОК. Всички заповеди на здравния министър Ананиев са насочени за изпълнение към РЗИ.
С увеличението на броя на заразените се увеличава и работата на здравните инспектори. През тях минава и се обработва цялата информация за епидемията.
Колко души мислите, че вършат цялата тази работа?
Щатът на една Регионална здравна инспекция е 60-65 души, като поради ниските възнаграждения, които получават служителите обикновено част от бройките не са и заети. Според Устройствения Правилник на РЗИ, администрацията се състои от 4 дирекции. Пряко ангажирана с с КОВИД-19 е Дирекция "Надзор на заразните болести", в която работят средно 10-12 души. Тези служители работят повече от 8 часа дневно, дават непрекъснато дежурства и не могат да излязат в отпуск, защото просто няма кой да ги замести. Те не получават допълнително пари, ако не дават дежурства на ГКПП или са срещнали с по-малко от определен брой, заразени с КОВИД.
Колко време ще издържат още месец, два? За да покрият графиците, Директорите на РЗИ са включили в борбата със заразните болести и почти всички служители от другите специализирани дирекции, че даже и такива от общата администрация, което пък парализира всички други дейности.
Това е основното оръжието, с което разполагаме в борбата с КОВИД-19. Една шепа служители, натоварени на предела на силите им през последните три месеца. Колко още могат да издържат? Какво ще стане, когато и тези служители, както всички други, поискат да излязат в отпуск през лятото? Какво ще стане, ако неколцина от тях се разболеят, в това число и от КОВИД-19, защото те са сред най-рисковите групи? Кой ще влезе в графиците, кой ще взема проби, ще проследява контактни, ще следи карантинираните и пр.? Това може да стане във всеки момент, във всяка една от Районните здравни инспекции.
Какво може да се направи?
На първо място могат да се увеличат незабавно и несимволично възнагражденията на всички служители в РЗИ, а най-много на тези, които пряко са ангажирани в борбата с КОВИД-19, за да не останем и без тях в следващите няколко месеца.
На второ място РЗИ трябва да се подкрепят кадрово. Ние сме страната с най-много държавни служители на глава от населението в Европа. Със сигурност има много, които в условията на КОВИД-19 са по-малко натоварени или дори бездействат. Могат да се командироват служители на МЗ, както и на другите министерства и ведомства, докато трае епидемията. Това трябва да стане незабавно, за да има време командированите да бъдат обучени, своевременно.
На трето място могат да се сформират мобилни екипи, които да се включват при обработка на по-големи огнища.
Пари за това ще се намерят, защото кое е по-важно от овладяване на епидемичния процес в момента? Нали от изпълнението на тази задача зависят всички други? От успеха на РЗИ сега зависи не просто здравната система, а цялата икономика на страната. Обратното, ако оставим сега РЗИ сами да се оправят, после може да платим най-високата цена.
Д-р Стойчо Кацаров

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Тодоров · преди 1 години
  абсолютно подкрепям д-р Чобанова!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Евелина Джелепова · преди 1 години
  Имате много здраве!Получили сме тези 1000 лева само за месец март и толкова.Повече нищо не сме получавали.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Виктория Чобанова · преди 1 години
  Огромната част от сумите "за работа на първа линия с КОВИД" бяха разпределени в системата на РЗИ. На практика, от началото на извънредното положение, тези служители, за които пишете, са с 1000 лв по-високи заплати. Извънредният труд също се заплаща съгласно КТ. Нещо, което не беше получено от работещите в ЦСМП и от тези, които лекуват болните (с малки изключения - ВМА, Пирогов и тук таме още някой). Освен това огромната част от работата си прехвърлят чрез заповеди за изпълнение на обикновените лекари в извънболничната и болничната помощ. Лично аз очаквах от РЗИ да създадат логистиката за диагностика и настаняване в лечебно заведение на съмнително болни. Към този момент все още диагностиката е инсуфициентна (т.е. на пациента не се прави изследване само по клинично подозрение, ако не е бил в контакт с КОВИД). Лекарите, които се срещаме за първи път с болните, нямаме НИКАКЪВ инструмент за отдиференциране на КОВИД от останалите ОВИ. Гадаем ежедневно кой от какво е болен в кабинетите. Дори и да вземем тест, обяснението на РЗИ беше, че НИЕ трябва да осигурим транспорта на пробата максимално бързо до съответна референтна лаборатория. По отношение на логистиката с хоспитализацията на пациентите, и към днешна дата е изключително трудно да се настани в болница пациент със симптоми на дихателна инфекция, а за позитивен от изследване изобщо не мога да мисля! Преди дни, в петък, не можах да настаня в болница млад човек с едностранна пневмония - никой не го иска, всички се пазят от КОВИД, търсят се всякакви извинения и оправдания, само и само да не го приемат. Уточнявам, че работя в Ихтиман, малък град с малка болница на 50 км от столицата. Няма как да разхождам човек в увредено състояние да обикаля от болница на болница кой ще го съжали да го приеме за лечение. Така че, мисля, че авторът на статията описва само едната гледна точка, на работещите в РЗИ. Да, работят много от началото на епидемията. И получават съответното заплащане за извънреден труд и допълнителнтите 1000 лв. Но не са забравени от шефа си, в никакъв случай. За разлика от много други лекари, сестри, санитари и шофьори, които също работеха много, но не "отговориха" на критериите на МЗ, защото критериите бяха направени така, че само малък кръг хора да отговорят на тях.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up