Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
97,7% от случите на Ковид у нас са останали неoткрити. Какво друго ни показа проучването в Пловдив?

На 15 юни 2020г. Главният здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев представи резултатите от проведено в гр. Пловдив представително изследване. То имаше за цел да покаже колко от хората са срещали с вируса, а градът беше избран именно заради средно статическото му представяне до момента. Резултатите от изследването показаха, че при едва 2% от населението се откриват антитела, което автоматично доведе до заключението, че нито може да се разчита на групов имунитет, нито сме изкарали Ковид през февруари.

Това изследване, обаче показа и няколко други факта, които от своя страна повдигат въпроси и на които не беше обърнато особено внимание.
Ако 2% от жителите на Пловдив са се срещали с вируса, при население 347 851 души, по данни на НСИ, това означава, че броят на реалните случаи е бил около 7000. Към 15 юни броят на регистрираните случаи, в цялата област Пловдив е 104. Няма данни колко са регистрираните заразени само в град Пловдив, но дори и така резултатите са показателни. Обобщено -структурите ангажирани с проследяването на заболяването са успели да открият 1,9% от всички случаи.
И понеже в Пловдив има средна за страна заболяемост резултатите може да се разгледат и на национално ниво. Ако 2% от 7млн. са заразени, реалният брой на срещналите се вируса е 140хил. , от които компетентните органи са успели да установят 3341 към 15 юни. Или, обобщено 97,7% от случите на Ковид у нас са останали нерегистрирани.
Ниският процент на хората с антитела, в сравнение с други европейски държави предполага, че благодарение на мерките, хората са избегнали заразяването. От друга страна, фактът, че много голяма част са останали недиагностицирани показва, че ефективността на действие на някои или всички структури, които имат за задача да разпознаят, проследят или открият заразоносителите е изключително ниска. Националният оперативен щаб никога не е твърдял, че е откривал всички заразени, смяташе се обаче, че откриват 2 на всеки 11, а по-късно при увеличаване броя на тестовете, дори 2 на всеки 7 заразени според това проучване са откривали малко повече от 2ма на всеки 100.
На проведената по повод проучването пресконференция, доц. Кунчев даде и друга информация. Според него 80% от случаите протичат безсимптомно, 20% имат симптоми, като при 6% от тях заболяването протича тежко.
Дори снизходително да приемем, че пропускът касае само тези 20% симптоматични пациенти, които са останали неразпознати – 28хил. души, основният въпрос остава – какво се е случило с тези 8400 души ( 6%), при които заболяването е протекло тежко?
Имали ли са тези хора достъп до медицинска помощ? Починали ли са, ако са починали вкъщи или в лечебно заведение са починали и от какво? Ако са оздравели на каква терапия са били подлагани и как и с какво са излекувани?
Въпросите са важни, защото имаше не един случай достигнал до медийното пространство на пациенти, на които им се отказва да бъдат тествани и които не бяха коментирани. Според лабораториите, които водят статистика на резултатите от бързи тестове, срещалите се с вируса са дори два пъти повече, около 4%.
Важни са и защото предвид, математици, имунолози, учени и други специалисти част от НОЩ, а и както доц. Кунчев сам потвърди тези резултати са били предполагани, посочените по-горе изводи и въпроси със сигурност не са им убягнали и със сигурност са първо възникнали именно при тях. Имат ли предполагаеми отговори и какви са и смятат ли, че има нужда от обяснение и разяснение, предстои да разберем.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гостенка от бъдещето · преди 1 години
  " Или, обобщено 97,7% от случите на Ковид у нас са останали нерегистрирани. "
  Е, и какво значи това? Значи, че Ковида на никой не му пречи на здравето и на живота, ако не се наливаше толкова масло в огъня от медиите и не бяха тея страхливци в правителствата по света!
  Направо съм отчаяна от световното слабоумие, от бройката на параноиците, от тези, за които послушковци, на които и роби да са ще им е малко ... Ужас, ужас! Как ще го оправяме тоя свят!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Маргарита · преди 1 години
  Право и здраве! Кой е авторът на тази статия?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 години
  Чухте ли някъде по медиите че във Варна след събиране в заведение хората са под карантина след доказани положителни проби .Искат да носим маски в автобусите а те почистват ли се -Не прозорците са ужасно мръсни със следи от ръце подовете са прашни иначе пътуващите трябва да са с маски ,кога в тази държава ще почне да се почиства нещо след употреба -няма такъв закон
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up