Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Служителите на РЗИ са получили по 1000лв. по облекчени критерии

 Днес Министерство на здравеопазването се отчета за разходените средства от Европейски програми за допълнително стимулиране на медицински и немедицински персонал при борба с COVID-19. От отчета стана ясно, че от месец март до сега общо 19 532 822,99 лв. са изплатени на служители в болниците, регионалните здравни инспекции, центровете за спешна помощ, Националния център по заразни и паразитни болести и медико-диагностични лаборатории.

Първоначално се огласяваше, че всички медицински лица, които работят на първа линия ще получат по 1000лв. допълнително
„По 1000 лв. на медицинско лице. няма да ги делим на доктори, лекари и лаборанти. Всички, които са на първа линия и работят с коронавируса, ще получават по 1000 лв. на месец допълнително възнаграждение. – Обеща Бойко Борисов на 15 март.
По-късно се оказа, че всички не точно всички и за да получат допълнително 1000лв. ще трябва да отговарят на определени критерии. Изискванията са да има поне 1 доказан случай на коронавирус, "При 5 случая на заразени допълнително възнаграждение ще получат 40 души, а когато са от 5 до 10 случая - 70 души от болничното заведение. При приети над 10 заболели 100 служители на болницата ще го получат". Има изискване и за Спешната помощ "12 часа положен труд (дежурство) и да е пряко свързан с наблюдението и лечението, доколкото то се извършва до момента на влизането в приемното отделение на болниците"
Според министърът на здравеопазването тези критерии са ясни и измерими.
Освен, че изплащането на бонуса предизвика редица недоволства сред работещите в болничните структури в цялата страна, защото се оказа разпределението е доста нечестно, се оказва, че не същите критерии важат за РЗИ.
От един от междинните отчети на МЗ от 30 април, става ясно, че за месец март са изплатени допълнителни 1000лв на 1 700 лица в 28 РЗИ, 23 ЦСМП и НЦЗПБ в размер на 1 700 000 лв. Това означава, че за месец март средства са получили всичките районни здравни инспекции, без значение дали в областта е имало регистриран случай на коронавирус или не.

Към 31 март у нас са регистрирани 399 случая, които са разпределени в 21 административни области, в голяма част от които случаите са под 10.
Благоевград – 11; Бургас – 18; Варна – 20; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 6; Кърджали – 6; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 24; Силистра – 2; Сливен – 4; Смолян – 7; София – 244; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 4.


Останалите критерии за служителите на РЗИ също са доста щадящи, в сравнение с тези за медицинския персонал
1.Да са участвали в дежурства на гранични контролно-пропускателни пунктове – не е упоменато колко часово да е дежурството нито дали е регистриран подозрителен случай през него.
2.Вземали клинични проби за провеждане на лабораторни тестове за SARS-CoV-2 – не се уточнява 1, 100, 1000 проби на месец ли, нито има изискване за съотношение брой служители с бонус/ брой потвърдени случаи както е в болниците.
3.Осигурявали медицинско наблюдение на български граждани без общопрактикуващ лекар, поставени под домашна карантина; - Ако тук те са влезли в ролята на липсващият личен лекар , защо тогава нито едно Джи пи не получи бонус от 1000лв.?
4.Издавали предписания за задължителна карантина на лица, били в контакт със случаи на COVID-19; - Ако всяко медицинско лице било в контакт на контактен на болен от Ковид -19 беше получило 1000лв., обещанието на премиера можеше и да се сбъдне.
5.Извършвали проверки по спазването на задължителната карантина – Тук също няма изискване за 12 часови проверки, нито за регистрирани случаи както е в болниците и ЦСМП
6. Провеждали епидемиологични проучвания на случаи с COVID-19; - Това би трябвало да им влиза в служебните задължения.
С една дума критериите нито са ясни и измерими, нито честни. Едва ли може да се сравнява едномесечен престой на работното място с посещение на адрес от разстояние на неясно заразено или не лице под карантина.

Междувремнно много специалисти бяха "преместени" на втора линия и изобщо не участват в сметките за допълнително възнаграждение. За тях министър Ананиев е обяснил

"Що се отнася до останалите специалисти в здравния сектор (лекарите и медицинските специалисти от извънболничната медицинска помощ, денталните медици и фармацевтите), които не са включени като възможни получатели на допълнително възнаграждение, бих желал да поясня, че са създадени възможности всички те да получават възнаграждения/заплащане за този период, независимо от намаления прием и временно преустановяване на някои дейности." 

 От изнесения отчет става ясно и че само 1, а на следващич месец 2 лаборатории са получили допълнителен стимул, въпреки, че бяха открити много повече. Спестена ни е информацията  и кои са тязи лаборатории. 


Ако държавата искаше да стимулира държавните си служители можеше да го направи по обичайния начин и ако го беше направила, вероятно с предвидените средства щеше да успее да стимулира наистина всички на хипотетичната първа линия.

 

Ваксинирахте ли се?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up