Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Пробив в лечението на COVID-19

Стероидът дексаметазон е спасил живота при една трета от най-сериозните случаи на COVID-19. Това показват резултатите от изследване, оповестени днес, което представлява "голям пробив" в борбата срещу болестта, съобщават АФП и БГНЕС. Изследователите, ръководени от екип от Оксфордския университет, са приложили широко достъпното лекарство на повече от 2 000 тежко болни пациенти с COVID-19.

 

Сред онези, които са можели да дишат само с помощта на вентилатор, дексаметазонът е намалил смъртните случаи с 35%. При получаващите кислород стероидът е намалил смъртността с една пета, според предварителните резултати.

Проф. Кантарджиев: Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно

Стероидът дексаметазон се използва при лечение на много състояния като ревматични проблеми, редица кожни заболявания, тежки алергии, астма, хронична обструктивна белодробна болест, крупа, подуване на мозъка, очна болка след офталмологична хирургия и заедно с антибиотици при туберкулоза.

Лекарството е включено в най-голямата световна програма за тестване на съществуващи медикаменти при лечение на коронавируса. Цената на дексаметазон излиза средно по 12 лева на пациент.

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Диана · преди 8 месеца
    Ако просто бяха ограничили хората които ходят напред назад в различни държави като свободни електрони нямаше да има толкова заразени.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up