Четвъртък, Декември 03, 2020
В името на Аполон, Хигия и Панацея... първо си платете

Ръководството на УМБАЛ "Д-р Г. Странски" в Плевен е издало заповед, според която пациентите, на които е необходими да се издаде протокол за скъпоструваща терапия, дължат такса от 24лв. На всяко тримесечие половината от всяка заплатена сума следва да постъпят за материална стимулация на експертите в лекарските комисии.

Според Закона за здравно осигуряване, болниците могат да изискват допълнително заплащане за дейности и процедури описани в Наредбата за достъп до медицинска помощ. А именно -  заплащане на медицинска помощ, която не е включена в основния пакет медицински услуги или доплащане за медицинска помощ в лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК за съответната медицинска дейност или доплащане от лица с прекъснати здравноосигурителни права и доплащане за допълнителни услуги, при оказване на медицинска помощ, включена в основния пакет медицинска помощ и оказана в лечебни заведения, които имат договор с НЗОК за същата дейност. Тоест освен такса за всеки ден престой в лечебно заведение ( освен ако не е освободен от такса) от пациента може да се изиска да заплати медицински изделия, които не се покриват от НЗОК, подобрени битови условия, придружител, допълнителни услуги като например самостоятелен сестрински пост, избор на екип, избор на храна.
Всичко освен изброеното е в противоречие със закона и подзаконовите нормативни актове. В случая дори става въпрос за амбулаторна процедура, за отпускане на скъпоструваща терапия, която изцяло се покрива от НЗОК и в цената на която е включено издаването на медицински протокол. Такъв протокол се издава през определен период от време в зависимост от терапията и заболяването. Цената, която касата плаща обаче е очевидно недостатъчна да се стимулират допълнително експертите, затова от болницата са преценили, че това задължение е на пациентите.

zapowed
От заповедта става ясно, че въпросните 24лв. такса ще бъдат добавени към ценоразписа на болницата, а от това можем да съдим, че ръководството на лечебното заведение няма каквито и да било притеснения относно контрола върху него, който е в компетенцията РЗОК и Изпълнителна агенция медицински надзор.
Безплатната медицинска помощ, регламентирана в конституцията, отдавна е условна именно с определянето на дейностите и услугите, за които може да бъде поискано допълнително заплащане, но прекрачването на тази граница е много далеч от хуманност, особено когато се прилага върху хора с хронични заболявания, които често разчитат на една пенсия по болест.
Във всички случаи у пациентите остава горчивината и чувството на безпомощност и зависимост от тези, които се грижат за здравето и живота им.

 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up