Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Изследване в Бавария: Не може да се говори за достигнат стаден имунитет за Covid-19

“Първите ни предварителни резултати са налице. Имаме измерени около 600 проби от деца и в тези 600 проби имаме по-малко от 5%, които имат наличие на някакви антитела срещу коронавирус“, каза пред БНР д-р Антоанета Тончева, ръководител по лаборатория по генетика в “Регенсбург“. Тя работи по имунния отговор на коронавирус инфекцията.“Паралелно тече в Северна Бавария друго едно голямо проучване, вече имат над 3600 проби, от пациенти на възраст над 18 г., техните резултати са доста сходни. Никак не е валидно това, поне в Германия в момента, в провинция Бавария, че достигаме едва ли не нивото на стаден имунитет“, посочи още тя.

“Важно е да подчертая, че извадката е случайна. Подбирате на чисто случаен принцип пациенти, за да си направите проучването. И измервате, без да имате някакви предварителни очаквания, това което ще мерите, в нашия случай наличието на антитела срещу коронавирус, за да можем да направим някаква оценка каква част от популацията евентуално биха били носители на антитела“, посочи д-р Тончева и допълни:

“Тъй като в началото на май месец и впоследствие в началото на юни излязоха няколко предварителни публикации с научни данни от различни държави по света, в които всъщност се твърди, че има една голяма част от популацията, може би вече 60-70% в световен мащаб, която вече се е срещала с коронавируса, изработили са си имунитета, че ние съвсем скоро ще стигнем нивото на стаден имунитет, няма какво да се притесняваме“.

“Всъщност в различните етнически групи, различните популации в различните държави по света данните се различават. Аз не мога с точност да кажа, че нашите данни ще бъдат приложими за целия свят. Мога да кажа, това което е валидно за най-голямата провинция в Германия – Бавария и то при децата“, посочи още д-р Тончева.

Източник: БНР

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up