Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Доц. Кунчев: Рано е за равносметка

Рано е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Той бе категоричен, че ситуацията ще продължи поне още месец-два.

„Ако има нещо положително, то е, че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести... Ние щем - не щем, направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения... На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Изводи трябва да се направят за системата на общественото здраве... 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа“, коментира още той. Една от причините за добрите резултати е, че е бил впрегнат целия ресурс на държавата, допълни още епидемиологът.

Главният държавен здравен инспектор бе категоричен, че и в момента РЗИ работят на пълни обороти, по 32 гранични пункта дежурят здравни инспектори, което струва огромен ресурс на държавата, но тези средства се дават, защото това е необходимо.

Според доц. Кунчев има много добри примери на частни болници от София, Пловдив и Бургас, които са реагирали абсолютно адекватно на ситуацията и са се включили в овладяването на проблема, на това не може да се кажи за други. За пореден път е станало ясно, че общинските болници са най-уязвимите структури. Той обаче подчерта, че най-лесно и бързо са се решавали нещата, когато е имало разбиране от страна на ръководителите на лечебните заведения, както и съпричастност от страна на местната власт като предпоставка за добро координираност в работата.

Според доц. Кунчев един от най-важните изводи е, че проблемът с кадрите е много тежък:

„Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай, където за един ден стовариха 30 000 медици в Ухан, а ние и 30 не можем да намерим“

Главният държавен здравен инспектор се въздържа от прогноза за бъдещето на коронавируса.

„Мненията са контрастни - между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак... Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с огнищата, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение“, каза доц. Кунчев.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    доки · преди 1 години
    Кунчев, имаш обяснения само в главата си. Намън хората имат нужда не от ковчези и от трупове, а от ясни и точни, еднопосочни насоки, обяснения, съвети...това го няма и това е огромна , тотална грешка и то ваша. Това е практически, провал пред тази ситуация. Влакът още не е тръгнал по релсите, половин година след началото. ПСР тестовете не са сигурни, не са безплатни, няма ясни протоколи по джипита, нямаше защита, нямаше яснота от ваша страна, нищо...вие сте тотален провал...тотален.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    д-р Тодоров · преди 1 години
    Късно е за оставка, идва съд!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up