Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Бразилия може да напусне СЗО

Бразилия може да напусне Световната здравна организация, заяви президентът на страната Жаир Болсонаро, след като здравната агенция към ООН предупреди латиноамериканските правителства за рискове от бързо премахване на противоепидемичните мерки, преди да има забавяне на разпространението на коронавируса в целия регион, предаде Ройтерс, цитиран от БНР

 

От началото на пандемията в Бразилия той вече смени двама здравни министри.

Междувременно броят на заразените с коронавирус в латиноамериканската държава с увеличи през последните 24 часа с 30 830, като общият им брой от началото на пандемията достигна 645 771. Починалите за последното денонощие в Бразилия са 1 005 души, което е известно понижение спрямо 1 473 починали в следствие на коронавирус ден по-рано, когато беше отчетен трети пореден рекорден ръст на смъртността в страната.

Общият брой на починалите от коронавирус обаче достигна 35 026, което отрежда на Бразилия трета позиция в света след САЩ и Обединеното кралство по отношение на тази печална статистика.

Въпреки това Жаир Болсонаро продължава да настоява за бърза отмяна на държавните карантинни мерки, твърдейки, че икономическите разходи надвишават рисковете за общественото здраве.

Най-населените страни в Латинска Америка - Бразилия и Мексико, наблюдават най-висок процент на нови инфекции, въпреки че пандемията набира скорост и в страни като Перу, Колумбия, Чили и Боливия.

Като цяло вече са заразени повече от 1,1 милиона латиноамериканци. Докато повечето местни лидери възприемат пандемията по-сериозно от Болсонаро, някои политици, които подкрепяха строгите ограничителни мерки през март и април, вече настояват да отворят обратно икономиките с оглед растящата бедност и глад.

В редакционен материал, публикуван на заглавната страница на вестник Folha de S.Paulo, бразилският всекидневник подчертава, че са изминали само 100 дни, откакто Жаир Болсонаро описва вируса, "убиващ по един бразилец всяка минута" като "малко грипче".

"Докато четете това, още един бразилец почина от коронавирус", пише вестникът на заглавната си страница.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up