Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Резултатите от последното глобално проучване показват, че Хлорохинът не е ефективен при пациенти с COVID-19. СЗО спира проучванията

Резултатите от последното глобално проучване показват, че Хлорохинът не е ефективен при пациенти с COVID-19
Антималарийното лекарство хидроксихлорохин не е от полза за пациенти с COVID-19 и е свързано с повишен риск от смърт и проблеми със сърдечния ритъм според ново глобално проучване. 


Вчера Световната здравна организация обяви, че временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с Covid-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни, предаде БТА.
Решението за преустановяване е взето като предпазна мярка, посочва АФП. То последва публикуването на изследване в петък в медицинското издание „Лансет“, в което се казва, че е неефикасно и дори вредно използването на хлорохин и на неговите производни като хидроксихлорохин срещу Covid-19, поясни днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
Преустановяването ще е докато бъдат проучени данните за безопасност при използването на медикамента върху пациенти с Covid-19.
Гебрейесус поясни, че лекарството продължава да се счита за безопасно за пациенти с автоимунни заболявания и малария.

Големият наблюдателен анализ разгледа почти 100 000 пациенти със COVID-19 в 671 болници между 20 декември 2019 г. и 14 април 2020 г., но това не е клинично изпитване.- - предаде Euronews
Публикуваното в The Lancet, проучването включва 14 888 души, които са били лекувани с хидроксихлорохин или хлорохин.
Хидроксихлорохинът е много разискван като лечение при COVID-19, откакто френският лекар Дидие Раул заяви, че лекува пациенти в Марсилия с лекарството и антибиотик. Той публикува малко проучване без контролна група през март.
Лекарството се изследва в няколко клинични изпитвания в световен мащаб, включително и Световната здравна организация.
Новият глобален анализ не намери полза при пациенти с COVID-19, а вместо това по-голям риск от сърдечни проблеми и смърт.
Около 9% от пациентите са починали в контролната група в сравнение с приблизително 16% от тези, приемащи хлорохин, се казва в проучването.
Проучването показва също по-голям риск при пациенти, лекувани с хлорохин или хидроксихлорохин и антибиотик.
Около 22% от пациентите, лекувани с хлорохин и антибиотик, умират, а 23% от тези, които приемат хидроксихлорохин и антибиотик, умират, показва проучването.
Хлорохинът е лекарство, което съществува от 40-те години на миналия век за лечение на малария, а хидроксихлорохинът е по-малко токсично производно на него, но има някои сериозни странични ефекти, включително главоболие, замаяност, гадене и в някои случаи сърдечни проблеми.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в средата на март, че то дава "много много обнадеждаващи ранни резултати". Този месец той обяви, че го приема като предпазна мярка срещу коронавирус и каза, че се чувства добре.
Френският министър на здравеопазването Оливие Веран написа, че консултативен съветник ще разгледа употребата на лекарството след публикуването на проучването The Lancet, за да преразгледа правителствените насоки относно употребата му.
свръхтърсенето на лекарството стимулира глобалния недостиг на доставки, който изложи на риск пациентите с автоимунни нарушения, които разчитат на лекарството за животоподдържащо лечение.
"Нашето проучване има няколко ограничения. Асоциацията на намалената преживяемост с режимите на лечение с хидроксихлорохин или хлорохин трябва да се тълкува предпазливо", поради наблюдателния характер на изследването, казват изследователите от новото глобално проучване, публикувано в петък.
Но д-р Дейвид Ароноф, началник в клиниката по инфекциозни заболявания в Медицински център на Университета Вандербилт, заяви за AP, че обхватът на изследването оказва влияние.
"Това наистина ни дава известна степен на увереност, че е малко вероятно да видим големи ползи от тези лекарства при лечението на COVID-19 и евентуално вреда", казва Ароноф, който не е участвал в проучването пред АП.
На 7 май в България Булбио произведе първите си 240 опаковки Хлорохин, които бяха разпространени във всички български болници за лечение на COVID-19 . Бул Био - НЦЗПБ ЕООД е търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.
Наличния у нас хлорохин, обаче не е достъпен за хората с ревматологични заболявания и те все още са принудени да си го намират сами или по наредба 10 от 2011г. за достъп на пациенти до неразрешени за употреба лекарствени продукти.

 

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up