Събота, Септември 25, 2021
Последвайте ни
Новият Мултисистемен възпалителен синдром при деца вероятно е свързан с COVID-19

Д-р Д'Антига, главният педиатър в болница папа Джиовани XXIII в Милано, работи неуморно. Не е виждала семейството си от началото на епидемията. Когато две, а след това и три деца, се появиха в спешното отделение, показващи симптоми на възпалителен синдром, който ни изглеждаше познат, екипът на Д-р Д'Антига освобождава незабавно за употреба всички легла, които преди това са предназначени за лечение на възрастни от COVID-19.


"Очаквахме респираторни симптоми. Чудехме се къде са децата? Дали те също са участвали в случаите на COVID-19]и до каква степен? Изобщо не мислехме за болест на Кавасаки."
Някои от новите деца изживяха шок. Те се представяха с миокардит, застрашавайки циркулацията на кръвта им. Те имаха висока треска и обриви. На някои им трябва вентилация. Но те не бяха болни от SARS-CoV-2 . Само два от тях са тествали положително за вируса, но много от тях бяха произвели антитела за борба с него. Коронавирусът беше достигнал до тях, но те бяха болни от нещо ново.
"Казахме, това е доста необичайно. Обикновено виждаме двама или трима пациенти с болест на Кавасаки годишно, сега имаме трима за седмица. Вследващите 10 дни видяхме още седем ... това трябва да е свързано с епидемията ", смята д-р Д'Антига.
Болестта Кавасаки , кръстена на лекаря, който изследва симптомите й през 60-те години в Япония, е рядко заболяване, което засяга предимно деца под петгодишна възраст. Пациентите развиват висока постоянна температура, конюнктивит и обриви. Езикът, гърлото и устните им се зачервяват, а ръцете и краката често набъбват, със зачервяване на дланите и ходилата. Някои деца развиват увеличен лимфен възел от едната страна на шията.
Заболяването може да доведе до аневризма на коронарната артерия, което представлява подуване в съда, което оксигенира сърдечния мускул. Заболяването на Kawasaki се съобщава при всички раси, но азиатските деца имат най-висока честота на заболяване, което предполага възможна генетична податливост. Макар и плашещи за родителите и считани за сериозни от лекарите, повечето деца се справят добре с агресивно ранно лечение.
Д-р Д'Антига и неговият екип са извадили всички клиничните записи, за да си припомнят всички пристигнали случаи на болест на Кавасаки през последните пет години, и ги сравнили с тези, регистрирани след удара по Бергамо от COVID-19.
Десетте пациенти, (всички от региона), представляваха 30-кратно увеличение на епизодите на месец. Но новите пациенти бяха по-възрастни от типичния пациент на Kawasaki - един беше на две, други на възраст между пет и девет години, един на 16 - и състоянията им бяха по-тежки.
Той е подготвил проучване , в което е включил най-малките подробности, за да представи най-добре болестта и публикува резултатите на своя екип в медицинското списание The Lancet на 13 май. След като е било представено изследването, още 10 деца са идентифицирани със симптоми, подобни на Kawasaki - общо 20, или толкова, колкото за последните пет години преди COVID-19.
"Към настоящия момент нямаме база данни от други страни", обясни д-р Д'Антига. "Беше толкова бързо и сме толкова заети ... в момента, това се прави на национално ниво."
Върхът на айсберга
Д-р Майкъл Левин е председател на педиатрията и международното детско здравеопазване в Imperial College в Лондон, където изучава малария, туберкулоза и болест на Кавасаки повече от 30 години. До края на април той проследяваше напредъка на десетки деца, които изглеждаха притеснително като пациентите в Милано. На 2 май той разполага с достатъчно данни, за да опише 38 от тях във виртуална среща на Световната федерация за детските интензивни и критични грижи, проведена чрез Zoom.
"Никога в моите 30 години работа в педиатрията, не съм срещал друг нов спектър на заболяване, за което е известно толкова малко", каза д-р Левин.
Националната здравна служба (NHS) във Великобритания изпрати първия си сигнал за неназования синдром на 27 април. Някои деца, които са приети в болниците на Обединеното кралство, бяха много болни и се нуждаеха от интензивни грижи. Едно беше починало. Всички бяха свързани със случаите на SARS-CoV-2; децата или са произвели собствени антитела, или са били в близост до по-рано болни членове на семейството, но само няколко са били активно заразени.
Забележителна сред множеството предупреждения на NHS беше вероятността от полиорганна недостатъчност. И за изненада на някои, делът на децата от етническите малцинства е по-висок от белите деца в групите, които се появяват в болниците във Великобритания.
„Ние мислим за това като айсберг: първо забелязахме върха на айсберга, после видяхме групата Кавасаки, а сега виждаме по-малко тежко болни деца с упорита треска ... от разстояние на времето това изглежда като нещо, което следва всичките шест седмици от кривата на COVID-19 “, казва д-р Левин.
Мултисистемен възпалителен синдром
Срещата в Zoom беше първата, която постави клиницисти от двете страни на Атлантическия океан в една и съща виртуална стая като техните колеги от Бостън, Лондон, Барселона, Генуа и Женева. По време на разговора имаше 1800 зрители; конференцията имаше толкова много зрители, че някои използваха FaceTime за екранно споделяне на Zoom.
Лекарите в градовете, които току-що бяха излезли от пълната сила на огнище на COVID-19, се обърнаха към лекарите в градовете, които бяха на върха на вълната.
Те кръстиха новото заболяване педиатричен мултисистемен възпалителен синдром (PMIS) или мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C) - името все още се развива - описаха симптомите му и предписаха курс на лечение. Всеки случай ще изисква екип от специалисти и съоръженията на добре осигурена градска детска болница.
"След няколко седмици би трябвало да знаем колко широк е спектърът. Ние буквално чуваме за случаи всеки ден, но не събираме систематични данни. Всичко е от уста на уста от конференции и уеб семинари на Zoom", каза д-р Левин на 12 май, а няколко дни по-късно написа, че процесите на събиране на данни вече са се подобрили.
В Бостън членовете на екип от педиатрични специалисти бяха сигнализирани за новото заболяване от колегите си в Европа дни преди пристигането на първите случаи.
Д-р Джейн Нюбъргър е изучавала и лекувала болест на Кавасаки повече от 30 години в Бостънската детска болница (BCH), където е асоцииран главен кардиолог по академични въпроси. Преди забраната за пътуване заради COVID-19, тя редовно посещава конференции в Япония и САЩ.
Докато COVID-19 се движеше из Масачузетс, детската болница предложи да приема пациенти от други болници и изпрати вентилатори и клиницисти в центрове, които се нуждаят от помощ. Масачузетс е имал над 87 000 случая, повече от 5000 смъртни случая, а 3000 деца са тествали положително на вируса .
"Интересите ми са как този нов възпалителен синдром засяга сърцето", каза д-р Нюбъргър. "Знаем, че някои от тези деца имат ниска сърдечна функция, някои имат уголемяване на коронарната артерия или дори гигантски аневризми. Не знаем до каква степен този нов възпалителен синдром ... създава същия риск като Кавасаки".
.
"Трябва да имаме регистър на регистрите, който ни позволява да събираме информация от голям брой пациенти с ПМИС, за да можем да генерираме надеждни статистически данни за болестта за семействата и доставчиците на здравни услуги. В момента нямаме нищо подобно."
Много от децата са прекарали повече от седмица на интензивно лечение. Родителите се нуждаят от успокоение. . "Щастлива съм да кажа, че голяма част от тези деца се възстановяват. С добра поддържаща грижа и навременна намеса има възстановяване", каза тя.
Кой е най-застрашен?
До началото на май Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс и Кънектикът съобщават за групи от деца с ПМИС и три смъртни случая. Д-р Рандолф вече знае, че има още.
"Имаслучаи в над 22 различни щата. Броят нараства с всеки изминал ден. Това не се случва само на Източното крайбрежие".
Д-р Рандолф е изключително предпазлив, не иска да се усилва. тревогите на родителите Разнообразието между случаите я държи фокусирана върху данните.
"Докато говорим, хората работят над това в над 65 сайта. Те прекарват дълги часове в попълване на данните и ни задават въпроси, за да гарантират, че техните случаи отговарят на критериите за докладване."
Ако болестта на Кавасаки може да осигури рамка за разбиране на ПМИС, това е ограничено мнение. За болестта на Кавасаки няма известен виновник, но много заподозрени. Всички пациенти с ПМИС са свързани директно с коронавирусната инфекция или близостта с някой, който е бил болен. Някои деца с ПМИС показват спектър от особености на болестта Кавасаки, но много от новите пациенти са по-възрастни и състоянията им са по-тежки. Не са регистрирани случаи в Япония, Южна Корея и Китай, където Kawasaki обикновено се наблюдава в по-голям брой, въпреки че всички са били силно засегнати от SARS-CoV-2.
Пазете се от предположения
Д-р Майкъл Левин е в състояние да проучи синдрома от едно от най-добре осигурените детски заведения в света, но COVID-19, сляп за бедност и просперитет, порази общностите в 188 държави. Той казва, че всеки център може да бъде част от усилията за по-добро разбиране на болестта.
„Основното нещо, което трябва да направим, е да вкараме пациентите в проучвания. "
Световната здравна организация (СЗО) създаде работеща група за наблюдение, ръководена от лекари от Канада, Испания, САЩ, Великобритания и Индия, надявайки се да координира огромната и разнообразна група от входящи данни.
През уикенда на 15 май, докато екипи в САЩ изсипаха своите набори от данни, деветгодишно момче във Франция почина от усложнения, вероятно от ПМИС.
Той е едно от поне шест деца, за които се съобщава, че са починали от болестта досега. През изминалия месец лекарите в Обединеното кралство и Европейския съюз казват, че са наблюдавали повече от 200 случая на новия синдром, докато щата Ню Йорк отчита повече от 140.
Д-р Мери Бет Син, програмна директорка по ревматология в BCH, която работи с екипа на Kawasaki, предупреждава срещу пристрастия.
"Мисля, че опасността тук е, че правите предположения и предполагате, че тази болест е нещо, което сме виждали преди", каза тя. "Трябва да държим ума си отворен."

Източник: Aljazeera

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Тодоров · преди 1 години
    Престанете да превеждате глупостите на разни хора от медиите! Не се търпи вече измислени диагнози , дето ги няма : Първичен , незнам какво си мултиситемен възпалителен синдром,. Американски неологогизми!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up