Събота, Декември 05, 2020
Сами и си създаваме кризи

Междинни резултати за установен от лабораториите изследващи с имунологични тестове антитела срещу САРС–КоВ2 и Антиген с генетичен тест – ПВР на тестваните граждани на България.
Обявените резултати са анонимни, базирани са от 3 платформи с резултати, посочени от 34 лаборатории в цялата страна, без занчение на формата им на собственост и финансирането им. Данните са към 11.00ч днес 20.05.2020г. са:

Метод

Брой тествани / положителни резултата

% установени носители към тествани

ПСР

60606 / 2292

3.78%

Тест за антитела – ИгМ и ИгГ

30814 / 1196

3.88%

От направените тестове на хора, може да се направят следните изводи, при следната условност:
1. Нито една платформа не е дала на колко пациента е направила и двата вида тестове.
2. Нито една платформа не е направила екстраполация към прилежащата на лабораториите-участници, регионални популации.
Въпреки това, въз основа дори , само на тестваните с имунологиюни методи може, вече да се направи извода , че при население от 7 000 000 души в страната, среща със САРС- КоВ2 са имали не по-малко от 271.600 човека, данните спаднаха като % от предишните ни изчисления и коригираме данните. Почти наполовина към занижение, което се дължи на много по -големия брой изселдвани.


От направената екстраполация: 336 човека стигнали до болница- 0.12 % хоспитализирани спрямо емпирично получените твърдо срещнали се с вируса КоВ-2, а смъртността, която се измерва, в инфекциозните, като починали спрямо заразени е към днешна дата 116/271600 човека. Или 0.04% от причината за смърт е асоциирана с корона вирусна инфекция. Това говорят числата в нашата страна. Не че не ни интересуват другите страни, но при нас е така и това съвсем не се дължи на мерките, на когото и да било.
Подобна е картината в големите страни, въпреки големия брой обявени починали, се оказва, по доклада на патолозите, че няма директно починали от Корона вирусна инфекция и сама тя по себе си може да подпомогне усложнението или обострянето на придружаващи заболявания, но сама по себе си не представлява нито Особено опасна инфекця, нито заслужаваше такова особено внимание, нито предизвика епидемия, нито доведе до повишаване на смъртността в България. Недопустимо е да се съобщава, че има починали с придруваващи заболявания като Хронична сърдечна недостатъчност.
Предстои да си направим останалите изводи, като лекари, като членове на обществото и да си направим равносметка за общата ни подготвеност да се справяме с кризи, особено ако сами сме си ги съдали. Ненужно!
Продължаваме да следим обстановката, тестовете и да сме на първия фронт, в срещите с пациентите.
С уважение : Д-р Георги Тодоров

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  futurehealth · преди 4 месеца
  банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Тодоров · преди 6 месеца
  Никой не е починал от тази банална , макар и нов щамова инфекция. Как ще ги приема такива каквито са у нас? Не мове, не става . Излагате се.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Тодоров · преди 6 месеца
  Kolega това, грешка имате вие! Онова което ви съобщават от щаба са техните проби, аз съм се постарал да взема от всики и да ги събера, и още не гледайте само ПСРите, и още нещо не съм го правил само аз . Така че малко ни подвенихте с това си изказване, ако не ви харесва, направете ваше.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  expert-o · преди 6 месеца
  Колега, имате някоко грешки. Това е броят на ПСР тестовете, а не броят на тестваните, които са поне 5 пъти по-малко, което прави процента 5 пъти по-голям. Тестването и по двата метода не е на репрезентативна извадка и за това не може да се екстраполира на населението. И двата теста има чувствителност между 30 и 70%, което изисква изчисляване на интервал. Трябва да се вземе предвид и времето на вземане на пробите и изчисленията да се напарвят на дневна и седмична база и се вземе предвид коефициента на разпространение във всеки от периодите. Простата сметка, която сте напаравили няма медико-статистическо значение.
  Излишно се хабите. В БГ няма данни позволяващи епидемиологичен анализ. За това нито Кунчев, нито Кантарджиев имат такъв и плямпат глупости. Най-просто е вземете данни от другите страни и приемете, че са такива и у нас или ги преизчислете спрямо броя на починалите, който е най-близо до реалните числа. Така ще видите брояr прекарали COVID-19 у нас и това може би е най-близо до истаната, макар, че и този метод мога да го оборя много лесно.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up