Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
НЗОК спести 120 милиона от началото на годината само от болниците

Към 30 април, Националната здравноосигурителна каса е изплатила на болниците за дейността им по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури общо 614 228 381 лева. Това са дължимите суми по договорите с лечебните заведения за месеците декември 2019, януари, февруари и март 2020 година, тъй като касата плаща в края на месеца, следващ отчетния.

Средно месечният разход е 153 557 095. В Закона за бюджета на НЗОК за2020 година за тези дейности на болниците са предвидени общо 2 247 282 600 лева или средно месечно по 187 27 355. Част от дейността на болниците за месец декември (на стойност малко над 60 милиона лева) беше платена от бюджета на НЗОК за 2019 година, и ако прибавим тази сума, средно месечния разход за болнична помощ става малко на 192 милиона лева, при това без да борим средствата в резерва на НЗОК, които са в размер на 139 милиона лева. Изчислено на годишна база неусвоената сума по бюджета на НЗОК за болнична помощ е почти 500 милиона лева.
Намаленият разход за първите четири месеца на годината се дължи на намаленото плащане през януари, заради авансово платените през декември пари и на намалената дейност през март, поради наложеното извънредното положение. Дейността на болниците през месец април, вероятно е по-малка дори от тази за месец март, но след средата на месец май се очаква постепенно увеличаване и връщане към обичайните обеми.
Спестените през първото полугодие пари, позволяват на НЗОК да увеличи лимитите на болниците през второто полугодие, след като отчете очакваното намаление на приходите от здравни вноски.
Тези данни доказват и от финансова гледна точка, че кризата с коронавируса не само не е довела до претоварване на здравната система, а точно обратното до намаляване на натоварването. Това от своя страна е много сериозен аргумент в подкрепа на тезата, че приложените мерки за блокада на страната и социална изолация са били неадекватни на ситуацията. Оценката на епидемичната обстановка, доколкото изобщо е правена такава, е била погрешна.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up