Понеделник, Април 12, 2021
Последвайте ни
Колко близо сме до стадния имунитет

Клипът на д-р Майкъл Райън от Световната здравна организация, в който той изрази сериозен скептицизъм по отношение на надеждите, че имунитетът на стадото може да ни помогне да контролираме коронавируса.
"Хората не са стада.

Мисля, че трябва да бъдем много внимателни, когато използваме термини по този начин около естествената инфекция при хората, защото това може да доведе до много брутална аритметика, а хората, живота и страданието трябва да се поставят в центъра на това уравнение. "
От Обединеното кралство до Швеция се изговори много за имунитета на стадото, тъй като правителствата се борят с коронавируса д-р Райън също обяви „може никога да не си отиде“.
Имунитетът на стадото е понятие в епидемиологията, което описва как хората могат колективно да се справят с инфекциите, ако някакъв процент от населението има имунитет към заболяване. И макар че терминът може да не ни хареса, това е един от двата начина за постигане на високи нива на имунитет. Другото е ваксина.
Но ако се опитваме да разберем дали сме близо до стадния имунитет, има два ключови въпроса, на които все още нямаме точни отговори. Колко голяма част от населението е заразено? И ако сте се заразили, колко дълго имате имунитет?
Въпреки че все още не сме сигурни в последното, започваме да получаваме първоначални данни за това колко хора вече са заразени и честно казано, не изглежда добре. И това е лошо, защото означава, че болестта е толкова смъртоносна, колкото се страхуваха специалистите и ние наистина сме едва в началото на пандемията.
В сряда беше публикувано проучване на 60 000 души от испанското правителство. То предполага, че досега само пет процента от населението на страната е било заразено. Резултатите се различават значително в цялата страна: Мадрид има честота на разпространение от 11,3 на сто; но в провинциите на юг, изток и северозапад на страната процентът е много по-нисък. В Севиля, например, 2,3 на сто от хората са се срещали с COVID-19.
Проучване на 11 000 домакинства в Англия предположи, че едно на четиристотин в момента е заразено с вируса - това е само 0,27 на сто от населението. А във Франция, проучване, ръководено от Института Пастьор, казва, че 4,4 на сто от Франция (2,8 милиона души) са заразени. Според изследователите процентът дори в най-тежко засегнатите части на страната - в източната част и в и около Париж - все още е средно между девет и десет процента. Същите тези изследователи продължават да обясняват, че „около 65 на сто от населението трябва да бъде имунизирано, ако искаме да контролираме пандемията само с имунитет“.
Ясно е, че ние сме много далеч от това, с изключение на Швеция, където Йохан Гисекке, епидемиолог, съветващ властите там, казва, че Стокхолм би могъл да достигне СТАДЕН имунен до юни. Швеция, обаче, вече има смъртност три пъти по-висока от тази на съседката си Дания и седем пъти по-висока от тази на Финландия.
Пътят обратно към нормалното остава дълъг.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up