Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
МЗ: PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Изявлението е по повод множество запитвания от медиите за въведени изисквания от страна на лечебни заведения за наличие на отрицателен PCR тест за COVID-19, заплатен от пациента, като изрично условие за прием в болница.


„Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване“, уточняват от министерството.
От МЗ припомнят, че с влезлите в сила от 24 април изменения в Наредба № 9 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, Касата заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19.
„Обръщаме внимание, че към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение. Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случай на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор", казват още от МЗ.

Здравният министър Кирил Ананиев издаде и заповед, с която разрешава лечението на пациенти с COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ с лекарствените продукти хидроксихлорохин (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg) и азитромицин (Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg), съобщиха от МЗ.
За целта трябва да бъдат спазвани насоките с терапевтични алгоритми, изготвени от създадения със заповед на министър-председателя Медицински съвет. Трябва да бъдат спазвани и препоръките на Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата.
Лечението със съответните лекарствени продукти се разрешава за срока на действие на извънредната епидемична обстановка.
Заповедта е издадена на базата на мотивирано предложение, направено от главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заповедите може да бъдат прочетени тук и тук 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Отнесена от вихъра · преди 1 години
    В Аджибадем Сити Клиник ми поискаха 130.00 лв за бавен + 37.00лв за бърз тест при постъпване в болницата.В болница Сердика - 50.00лв за PCR.Страхувам се да оспоря,за да не получа лошо отношение...
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 1 години
    Здравният министър от началото на обстановката не е наясно за какво става дума ,не е лекар човекът ,разбираемо е /той си гледа работата -финансите /.Не е разбираемо обаче защо се изследват толкова много полицаи и толкова малко лекари ,които са в досег с пациенти с множество заболявания .Освен това не е ясно какви точно мерки трябва да спазват лечебните заведения и лекарите от тези болници на първа линия ли са или не са ,защото един хирург може да консултира болен и с COVID без нито той нито пациента да знае за това заболяване
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up