Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
"Зелените коридори" - добре забравена лекарска практика от миналото

От 21 април бяха възобновени детските и женските консултации, задължителните имунизации и плановият прием в лечебните заведения. Можеше ли обаче една практика отпреди 30 и повече години да спести поне част от препоръките, които издаде Министерството на здравеопазването?


Д-р Стелияна Русанова е педиатър, упражнява професията си от 45 години. В по-ново време е и личен лекар в Ловеч. Тя разказва пред БНР за това, което преди близо 30 години е било практика и което е вдъхвало сигурност на майките - потоците на болните възрастни и на децата били разделяни. Д-р Русанова е работила в сграда, построена специално за детска поликлиника.

"Сграда с две фоайета, с два отделни входа. В единия вход се влизаше във фоайето, където бяха кабинетите и се преглеждаха само болни деца. А в другия вход влизаха само децата, които са за консултация. Никакъв контакт на здрави и болни деца. Децата са на филтър, които минават за детска консултация. На филтър - това е едно помещение, веднага до входа на фоайето. Там работеше една сестра, която преглеждаше децата за обриви, за температури и някакви други оплаквания, ако каже майката. И ако има някакво съмнение за заболяване, детето въобще не се пуска да влезе при здравите деца", спомня си д-р Стелияна Русанова.

Разделянето на потоците на болните, здравите и идващите за имунизация е било медицински стандарт, което помагало на лекарите да си вършат и другата работа.

"Дори да определят часове за работа, за имунизация, в съседния кабинет колегата си работи по друг график. При нея идват и болни, и здрави. Сега определиха за четвъртък. Четвъртък цялата поликлиника, всички кабинети да работим само за консултация, за имунизации и никакви болни деца да не се приемат, болни възрастни. В ситуацията, откакто е въведено това извънредно положение, мога да кажа, че единствено, което ме притеснява е, че няма пациенти. Хората не идват за прегледи при нас", коментира д-р Стелияна Русанова пред БНР

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up