Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
„Тихата хипоксия“: необичаен COVID ефект смущава лекарите

При някои пациенти, които не изглежда да са със затруднено дишане, се установява опасно ниско ниво на кислород
Лекарите съобщават за пациенти, които посещават лечебни заведения с нива на кислород достатъчно ниски, за да причинят безсъзнание или дори смърт. Загадка накарала лекарите да поставят под съмнение основните принципи на биологията:

пациенти с Covid-19, които говорят и очевидно не са в много тежко състояние, но нивата им на кислород са толкова ниски, че могат да причинят безсъзнание или дори смърт.
Явлението, известно от някои като „тиха хипоксия“ повдига въпроси за това как точно вирусът атакува белите дробове и дали би могло да има по-ефективни начини за лечение на такива пациенти. - пише Гардиън
Очаква се при здравият човек да има насищане с кислород поне 95%. Но лекарите съобщават за пациенти, които посещават болница с нива на процент кислород 80-70 , а някои драстични случаи са под 50%.

„Интригуващо е да видите толкова много хора да идват на крака, когато са толкова хипоксични“, казва д-р Джонатан Банард-Смит, консултант по критични грижи и анестезия в Манчестърския кралски лазарет. „Виждаме насищане с кислород, което е много ниско и те не знаят за това. Обикновено не наблюдаваме това явление при заразяване с грип или пневмония. Това е нещо много по-задълбочено и пример за много ненормална физиология, която се случва пред очите ни. "

Д-р Майк Чарлуърт, анестезиолог в болницата Wythenshawe в Манчестър, каза, че когато други белодробни състояния причинят тежка хипоксия, тези пациенти обикновено изглеждат изключително болни. "С пневмония или белодробна емболия те няма да седят в леглото и да ви говорят", каза той. „Просто не го разбираме. Не знаем дали причинява увреждане на органите, които не сме в състояние да открием. Не разбираме дали тялото се компенсира. "
Чарлсуърт има личен опит по въпроса, докато страда от Covid-19 през март. След като се разболя със симптоми на кашлица и треска, той прекара 48 часа в леглото, по време на което има признаци, че е хипоксичен, разказа той. „Изпращах много странни съобщения по телефона си. По същество бях буден. Поглеждайки назад, вероятно трябваше да вляза в болница. Почти съм сигурен, че нивата ми на кислорода са били ниски. Жена ми коментира, че устните ми са много тъмни. Но вероятно съм биле хипоксичен и мозъкът ми вероятно не е работел много добре. "
Той се възстановява след няколко дни в леглото, но и той и другите са наясно, че не всички случаи завършват добре.

Анестезиолог от лондонска болница, който пожела да остане анонимен, припомни един пациент, който съобщава, че усеща студ. "Когато му поставихме сонда, установихме насищане с кислород  30% казва той. „Естествено решехме, че нещо не е наред, тъй като обикновено пациентите имат хипоксични сърдечни арести.“ Но когато взехме кръвна проба, кръвта й беше много тъмна и имаше нива на кислород, еквивалентни на тези, наблюдавани при хора, изкачили се на голяма височина. Пациентът е поставен на респиратор и оцелява около седмица преди да умре. "Имал съм няколко такива пациенти", казва лекарят. "За съжаление, в моя опит резултатите са лоши ."

Конвенционалната медицинска мъдрост е, че когато запасите от кислород падат, сърцето, мозъкът и други жизненоважни органи са изложени на риск - и ефектът се смята за кумулативен. Обикновено пациентите биха загубили съзнание при насищане с кислород под 75%.
Не самото падане на нивата на кислород обаче кара хората да се чувстват без дъх. Вместо това тялото усеща повишаващите се нива на въглероден диоксид, които обикновено се случват едновременно, тъй като белите дробове не са в състояние да изчистят газта толкова ефективно. Но при някои пациенти на Covid-19 този отговор изглежда не започва.
„Не мисля, че някой от нас очаква, че това, което виждаме, може да се обясни с един процес“, каза Банард-Смит пред Гардиън 
Отокът и възпалението в белите дробове вероятно ще затруднят навлизането на кислород в кръвта. Съществуват и нови доказателства, че Covid-19 може да причини съсирване на кръвта. Съдовете в белите дробове, които събират кислород и го прехвърлят в по-широкия кръвен поток, са толкова малки, че могат да бъдат блокирани с най-малки съсиреци.
Няколко клинични проучвания разглеждат дали медикаменти разреждащите кръвта могат да предотвратят или лекуват усложненията на Covid-19, включително дихателни проблеми и ниско съдържание на кислород в кръвта.
Някои предполагат, че тъй като хората често не отчитат падащите нива на кислород, на онези със симптоми на Covid-19 или с положителен резултат от тест трябва да се дадат импулсни оксиметри, просто устройство, което се прикрепя към пръста и може да се използва за откриване на нивата на кислород при У дома. Въпреки това, все още няма доказателства, че при ранното откриване на хипоксия би помогнало да се избегнат тежки резултати.
" Поставянето на тези устройства може да засегне много хора. Има и въпроси около това че хората и купуват от интернет и не е ясно дали имат сертификати за сигурност. Ако сте стигнали до момента в който се нуждаете от проследяване на нивата на кислород, това е времето за постъпване в болница.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up