Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Няма пик, но проблем има

Сравнителният анализ на данните за броя на потвърдените нови случаи на заразяване с коронавирус през последните 15 дни очертава динамиката на епидемичния процес у нас. Броят на потвърдените официално случаи на заразени се е удвоил от 685 на 13 април до 1348 на 27 април. За същият период, броят на починалите е нараснал от 32 на 56.

infected number bg

Дали има пик в такива случаи се съди не толкова по абсолютния брой на заразените и починалите, а по темпа на нарастване. Да съпоставим първо данните с хипотетичния брой на заразените. За да изчислим този хипотетичен брой, са ни необходими два показателя – вирулентността и инкубационният период.
Според изследователите от департамента по обществено здраве на Джон Хопкинс – САЩ, инкубационният период при COVID-19 е между 2 и 14 дни, като те са изчислили, че симптомите се появяват средно на 5,1 дни след заразяването, тоест от този момент нататък(учените смятат, че заразяването започва ден преди появата на симптомите), заразеният може да предава вируса на околните.
Вирулентността на коронавируса е близка до тази на сезонният грип. Смята се, че един човек заразява средно между 1,5 и 3-ма други. Ако приемем, че след 13 април един инфектиран е заразил 2-ма души, то 5 дни по-късно, след 17 април, тези 2-ма ще могат да заразят всеки по още двама, а след 22 март всеки по още двама и броят на заразените от един човек би трябвало да достигне 8 към 27 април (в интервал от 4 до 27).
Някои ще възразят, че инкубационният период при част от заразените ще е по-дълъг от 5 дни и че не всички веднага ще срещнат други двама, които да заразят, за това нека намалим получения резултат на половина, като приемем, че за 15 дни цикълът на заразяване не се е повторил три, а два пъти, тоест един човек е заразил двама, а всеки от тях още по двама. Следователно теоретично на всеки 15 дни може да се очаква, броят на заразените от един инфектиран да стане най-малко 7 (1+2+4). Тази прогресия би трябвало да продължи до тогава, докато броят на придобилите имунитет е достатъчно голям, за да не позволи предаването в съотношение 1:2(3). С натрупването на имунизирани, броят на заразените ще започне да намалява, докато накрая разпространението на вируса спре.
Да видим сега нашите данни и да ги съпоставим с изчисления хипотетичен брой заразени. На 13 април броят на заразените у нас е бил 685. При направените допускания за вирулентност и карантинен период, би трябвало да очакваме на 27 април броят на заразените да е 4795. Броят на заразените на 27 април обаче е „само“ 1348.
Няма данни вирулентността на коронавируса и инкубационния период да са се променили през последните две седмици. На какво се дължи тогава по-малкия от очаквания брой заразени?
1. Може да е защото повече от половината население вече е преболедувало и се е създала имунна бариера пред разпространението и предаването е станало 1:0,5. Въпреки оскъдните данни, с които разполагаме, е почти невероятно повече от 5% от населението да са прекарали инфекцията и да са имунизирани до сега. Според данните на лабораториите, изследващи антитела, те са между 1,5 и 4,5 %.
2. Може да е заради малкия брой тестове за антиген, които се правят. Със сигурност увеличеният им брой, ще покаже доста повече положителни резултати. Тъй като тестът за антитела е по-достоверен за общия брой на хората, които са се срещали с вируса, то той вероятно е от порядъка на 200-300-400 хиляди души.
3. Може да е заради мерките за социална изолация. Ефектът на блокадата върху епидемичния процес е точно такъв - забавя се разпространението на инфекцията.
Ще се върнем на това по-късно. Да видим сега какъв е темпът на нарастване. Това най-добре се илюстрира, когато изчислим скоростта на промяна.

infected percentage bg

Данните за последните 15 дни показват постоянен темп на нарастване. На графиката се вижда, че броят на заразените средно дневно нараства с 4-5 %, с малки девиации в рамките на половината от средните за периода. Независимо от това, че общият брой на заразените вероятно е значително по-голям (заради малкия брой тествани хора), то темпът на нарастване едва ли е различен, поради това, че има линейна зависимост между броя на хората със симптоми и такива без симптоми.
Изводите.
Увеличеният брой на потвърдените случаи се дължи на естественото развитие на епидемичния процес и зависи от броя на тестваните хора. Увеличението е в алгебрична, а не в геометрична прогресия.
Устойчивата тенденция на покачване на броя на заразените не дава основание да се твърди, че епидемията е в процес на „самоограничаване“.
Пик на заразата в епидемиологичния смисъл на думата не е имало. Наложените мерки за изолация ефективно са забавили темпа на разпространение на болестта. Заради ранното налагане на мерките за изолация обаче, броят на хората, които са се срещали с вируса е под 5% от населението. Това, че 95% от населението няма антитела срещу коронавируса, означава, че при разхлабване на мерките за социална изолация, може да последва епидемичен взрив. Това би бил възможно най-лошия сценарий – епидемичен взрив след два месеца на социална изолация и блокада на държавата.
Тази ситуация е резултат на лошо планиране. Извънредното положение беше наложено без изобщо да има епидемия и без да се мисли за това как ще се излезе от него.
За разлика от нас, повечето Европейски държави изчакаха развитието на епидемичния процес, преди да наложат блокада. По тази причина, при тях значителна част от населението, вече се е срещала с коронавируса, има имунитет и представлява естествена пречка пред разпространението му. За това, те макар да наложиха блокада по-късно от нас, днес са в ситуация безопасно да я премахнат, преди нас.

Ние сме в задънена улица. Хората не могат да издържат повече блокадата, а премахването ѝ може да доведе до взрив, който обезсмисля търпението и лишенията, преживени досега от цялото население.
В тази ситуация, възможностите не са много. Разумният подход би бил да се разхлабят мерките, спрямо младите хора, да се отворят детските ясли и градини, а след това и училищата, като паралелно се увличат усилията за предпазване на възрастните хора, особено тези в старческите домове и хосписите. Това може да се осъществи относително безопасно, само ако се въведе отлична организация и се провеждат множество тестове, а резултатите от тях се анализират непрекъснато и мерките се коригират своевременно.
Нищо не пречеше да действаме така от самото начало, например, като приложим в действие Националния противопандемичен план, утвърден от Правителството още през 2006 година, точно за такива случаи. Можеше също решенията да се ръководят повече от епидемиологията, отколкото от пиара. Това може да се коригира по всяко време.
Колкото по-бързо осъзнаем ситуацията, в която се намираме, толкова по-малко ще ни струват грешките, които допуснахме до сега.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ГОСТ · преди 1 години
  Процент на нарастване спрямо какво?
  Спрямо всичките случаи досега ли?
  Но те, като увеличават бройката на тестване, разбира се, че ще открият повече носители. Процентът на нарастване непременно трябва да включва по някакъв начин и бройката тестове, при които са открити тези нови случаи.

  Иначе умрелите отдавна се държат на ниво 1-2-3ма на брифинг. Това какво говори, че има повече болни ли? Не, по-скоро говори, че разболелите реално са един и същ процент от населението.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 години
  Кога най-сетне и лекарите (които не са на хранилка разбира се) ще се светнат за измамата наречена КОРОНАВИРУС? За операция КОРОНАВИРУС. По цял свят лекари изразяват подобна позиция, но за тях трибуна не съществува в официалните медии където единствено се налага една единствена теза - тезата за Големия Страшен Вирус и необходимостта от "мерки" които противоречат на всякаква идея за здравеопазване и дори са отявлено антиздравословни да не говорим за вторичните ефекти от всички тези изолации, маски, дезинфектанти, блокади и прочие които самите те довеждат до влошено здраве в огромен мащаб. Камиони с трупове, препълнени морги, хора облечени в костюми все едно се разхождат в радиоактивна зона... Когато тази лудост ще бъде разбрана в истинския й контекст от хората и по-специално от хората с актуалната в момента медицинска професия?
  Кога ще разберете че човечеството беше атакувано и целенасочено манипулирано от политически и финасови елити и структури по върховете на световната властова пирамида заедно с "четвъртата власт"самата тя която е на хранилка при тях? Кога? Кога ще разберете че официално сме в Откровението на Йоан и родилните мъки на Новия Световен Ред? Кога ще разберете че това което се случва е път към общество на тотален контрол, а "пандемията" играе единствено ролята на катализатор за превръщането му в реалност?
  Пандемия > извънредно положение > икономическа разруха > непосилни дългове > обедняло и зависимо население > ваксина > чип > ваксинационен сертификат > депопулация и тотален контрол и следене на останалото население > единна финансова система > световно правителство > Антихрист.
  "Пандемията" е само претекст за да бъдат отнети правата и свободите на хората за да бъдат вкарани по волята на шепа милиардери евгенисти в планетарен затвор на масово следене и терор над човека. Защо сте така слепи и глухи? Защо?!
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up