Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Появи се рядък синдром при деца, вероятно свързан COVID-19

Повече от дузина деца във Великобритания са се разболели от нова и потенциално фатална комбинация от симптоми, очевидно свързани с Covid-19, включително болки в стомаха и сърцето
Засегнатите деца изглежда са били поразени от синдром на токсичен шок. Всички се трябвало да преминат на интензивно лечение.


Поне едно дете е получило допълнително лечение с оксигенация на телесната мембрана (ECMO), което се използва, когато животът на някой е изложен на риск, тъй като вече не може да диша самостоятелно.
Ръководството на NHS са писали на лекарите, като ги предупреждават за появата на тези случаи и ги молят спешно да насочат всички деца с подобни симптоми в болница.
Повечето от засегнатите деца имат заболяване Kawasaki , рядко съдово заболяване, което е основната причина за сърдечни заболявания на възраст под 18 години във Великобритания. В Обединеното кралство има приблизително 4,5 случая на всеки 100 000 деца под 18 години. "Това вероятно се случва, когато пациент с болест на Кавасаки се зарази с Covid-19 и това предизвиква усложнения", каза един източник на NHS.

В писмо до личните лекари в северен Лондон, съобщавано от Journal of Health Service , ръководителите на NHS казват:

„Съобщава се, че през последните три седмици се наблюдава видимо увеличение на броя на децата от всички възрасти, при които се наблюдава многостранно системно възпалително състояние, изискващо интензивни грижи в Лондон, а също и в други региони на Обединеното кралство.
„Случаите имат обща припокриваща характеристика на синдрома на токсичния шок и нетипични за болест на Кавасаки кръвни параметри, съответстващи на тежко протичащ Covid-19 при деца.
„Нараства опасението, че при децата във Великобритания се появява свързан със Sars-CoV-2 възпалителен синдром или, че може да има друг, все още неидентифициран инфекциозен патоген, свързан с тези случаи.“

Предупреждението е изпратено от Педиатричната общност за интензивно лечение на всички лекари специалисти, работещи в педиатричните интензивни отделения в болниците във Великобритания.
В писмото на NHS се добавя, че някои от децата са имали Covid-19, но други не, като допускат, че е възможно и тестовете да не са били точни.
В писмото е добавено и описание на заболяването: „Болки в корема и стомашно-чревни симптоми са честа характеристика, както и сърдечните възпаления. Това е наблюдавано както при деца с потвърдена PCR положителна инфекция Sars-CoV-2, така и при деца, които са PCR отрицателни. Наблюдавани са и серологични доказателства за възможна предшестваща инфекция Sars-CoV-2. "
На лекарите е казано „незабавно да се обърне внимание на децата, които имат тези симптоми“.
Лекар по интензивно лечение каза: „Имаше крайно неочакван пристъп при тежко болни деца с късен възпалителен отговор, който според нас е свързан с Covid-19. Това е най-необичайното. "
Не е известно дали някое от децата е починало.
„Това не е нещо, за което хората трябва да изпадат в паника“, казва д-р Лиз Уитакър, консултант в болницата на Сейнт Мери в Лондон и член на Комитета по алергия, имунология и инфекциозни заболявания на Кралския колеж по педиатрия и детско здраве.
По време на редовния брифинг на Даунинг Стрийт, здравният секретар Мат Ханкок каза, че е останал „много притеснен“ от новината, докато главният лекар на правителството проф. Крис Уити каза: „Това е много рядка ситуация, но мисля, че е напълно правдоподобно, че причината е covid-19, поне в някои случаи. "
Информацията се появи на бял свят, когато лекарите видяха редица необичайни случаи на деца, приети в интензивно лечение с комбинация от симптоми на токсичен шок и синдром на Кавасаки. Децата са имали постоянни трески и силни коремни болки, а някои и кожни обриви. Това, което най-много безпокои лекарите са кръвни тестове, които показват тежко възпаление, подобно на това при възрастни пациенти с тежки инфекции на Covid-19.
От децата, приети в интензивно лечение, редица се нуждаят от лечение на сърдечни възпаления. "Притесняваме се, че педиатрите, които виждат деца с треска и коремна болка, ще направят кръвни изследвания, за да търсят проблеми като апендисит, но може да не правят излседвания, които да търсят проблеми с възпалението", каза Уитакър.
Лекарите подозират, че заболяването може да бъде "възпалителен отговор след инфекция", когато имунната система преминава в свръх-функция. Тъй като някои деца са тествани отрицателно за коронавирус, се предполага, че те може да са изчистили вируса, преди възпалението да се появи, или тестовете просто да са пропуснали инфекцията.
Проф. Ръсел Винер, президент на Кралския колеж по педиатрия и детско здравеопазване , се опита да успокои родителите, че по принцип децата не се разболяват от Covid-19.
„Вече знаем, че много малък брой деца могат да се разболеят тежко от Covid-19, това е много рядко. Данни от целия свят ни показват, че децата изглежда са част от населението, най-малко засегнато от тази инфекция.
„Новите заболявания могат да се появят по изненадващ начин и клиницистите трябва да бъдат информирани за появяващите се доказателства за конкретни симптоми или за основните състояния, които биха могли да направят пациент по-уязвим към вируса. Съветът ни обаче е същият: родителите трябва да се успокоят, че е малко вероятно децата да се разболеят сериозно с Covid-19, но ако по някаква причина са притеснени за здравето на децата си, трябва да потърсят помощ от медицински специалист. "

Източник: The Guardian

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up