Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Пациентите не трябва да плащат тест преди прием в болница. 1234 е общият брой на установените случаи на Covid-19 у нас

„Задължително се минава през лекар специалист, който преценява дали има нужда пациента да бъде тестван за коронавирус. Ангажимент на болницата е да го извърши като пациента не е длъжен да заплаща нищо. Знаете, че касата заплаща, също и по епидимеологични показания може да се направи с препоръка от РЗИ.“ – каза началникът на столичното РЗИ д-р Пенчев по повод заден въпрос касаещ практиката в някои болници от пациенти да се изисква тест за covid-19, снимка на бял дроб и др. преди прием в болница.


„Щаба не правил такива препоръки към болниците , в заповедта на министърът на здравеопазването се казва болниците да повишат вниманието си по отношение н инфектирани лица или персонал. – каза ген. Мутафчийски по въпроса и допълни, че: „Не са задължени хората“
63 са новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие, съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Общият брой 1234 души.  Активните случаи са 983.


Има два случая на заразени деца - едно на 4 години в Плевен и друго на 12 в София.
От новите случаи в област Плевен са 19, София - 16, Видин - 7, Благоевград - 5, Бургас - 4, Кюстендил и Стара Загора - по 3, Силистра - 2.
Новозаразените сред медицинския персонал са 6, общо досега - 135, 11 % от общия брой.
Починали са още двама души - мъж на 95 години и жена на 73, с придружаващи заболявания.
Общият брой на починалите досега е 54, 4,4 % от заболелите.
Излекувани досега са 197 - 16 %.
По отношение на решението на столичния кмет Йорданка Фандъкова за пробното отваряне на парковете за разходка на родители с малки деца, ген. Мутафчийски заяви, че Щабът се надява, че гражданите ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. "Нашата препоръка, която ще е принципна, кметовете да определят реда и подробностите по посещенията с деца. Все пак следим и заболеваемостта. Тенденцията трябва да се отчита на седмична база", обясни той.
Началникът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев пък увери, че лечебните заведания са снабдени с всички предпазни материали - от маски до калцуни.

Ваксинирахте ли се?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up