Петък, Септември 24, 2021
Последвайте ни
Заради отрицателен бърз тест се разпространила заразата в болница "Иван Рилски"

Четирима пациенти са диагностицирани с коронавирус в УМБАЛ Св. Иван Рилски в София. От болницата излязоха с официално съобщение до медиите, че 12 от медиците им също са с установена зараза.

Пред Dir.bg от здравното заведение уточниха, че първоначалният източник на вируса е пациент с левкемия, който е развил по-късно пневмония. Той е бил изследван за коронавирус с бърз тест, който е дал отрицателен резултат и не е бил изолиран. По процедура в рамките на няколко дни се прави втори бърз тест, който дава също отрицателен резултат. Но пациентът се влошава и на 17 април му е направен трети тест, който дава положителен резултат.

"Какъв тест да бъде направен - PCR или бърз за коронавирус, се прави по преценка на лекуващия лекар през определен период, в случая на пациента със симптоми е била предписана антибиотична терапия", обясниха от "Иван Рилски". В момента състоянието на пациента с левкемия е по-тежко и е той е поставен на апаратна вентилация.

Заради това на следващия ден са изследвани всички медици, които работят в Отделението по хематология и онкология, където е лежал болният пациент, както и пациентът, който е бил с него в една стая. Вторият пациент е преместен междувременно в Отделението по гастроентерология, където също са направени тестове на медиците.

След всички извършени тестове на пациенти и лекари в двете отделения - равносметката е 4-ма пациенти с коронавирус и 12 положителни медици. Всички медици са поставени под домашна карантина, заедно със своите семейства за 28 дни, а двете отделения са временно затворени за прием на нови пациенти.

А всички контактни на медиците пациенти през времето на откриване на заразата - около 50 на брой, са уведомени и се следят от личните им лекари за проява на симптоми.

В "Иван Рилски" се прави бърз тест на всички пациенти, които се приемат за лечение в отделението от самото начало на извънредното положение. А сега от болницата са закупили за своя сметка 2000 сета PCR тестове, за да ги правят на хора, които идват за лечение, но имат някаква симптоматика.

 

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up