Неделя, Май 09, 2021
Последвайте ни
COVID-19 е много по-разпространен, отколкото показват текущите данни

Според нов доклад инфекцията със SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19 е много по-широко разпространен в САЩ, отколкото предполагат текущите данни от тестовете.

Доклад, който използва данни на Центъра за превенция и контрол на заразните болести (CDC) за случаи на грипоподобно заболяване изчислява, че най-малко 8,7 милиона души са били заразени в САЩ през 3-седмичния период, който са изследвали през месец март. За сравнение към 28 март CDC съобщава за 122 000 потвърдени случая.

Тези данни са в съответствие с друго ново проучване, което търси антитела на COVID-19 в кръвта на 3300 жители на окръг Санта Клара. Въз основа на техните тестове, изследователите изчисляват, че между 2,5% и 4,2% от жителите на окръга имат антитела срещу вируса, което се равнява на между 48 000 до 81 000 инфектирани, или 50 до 85 пъти повече от броя на потвърдените случаи.

За своето проучване, насочено към грипоподобните състояния, изследователите разгледали няколко източника на информация, за да определят процента на инфектираните:
Всяка седмица около 2600 лечебни заведения в САЩ съобщават на CDC броя на пациентите, които имат грипоподобни състояния. Това са пациенти, които имат най-малко 38 градуса температура, възпалено гърло и/или кашлица. Такива симптоми могат да се причинят от грип, от други респираторни вируси, както и COVID-19.
Изследователите изключили болните, за които е било доказано с тестове, че имат грип.
От останалата група те предположили, че броят болни който е над средния за сезона случаи, на респираторни заболявания, могат да бъдат причислени към COVID-19.
Съавторът на проучването Джъстин Силвърман, доктор на медицинските науки и доцент по информационни науки и технологии в Penn State University, предупреждава, че данните за процента на инфектираните трябва да бъде проверен и чрез други методи, като тестване на кръвни проби и на секрет от лигавица.
Констатациите сочат необходимостта от повече тестове, а не само от тези, които се правят при наличие на симптоми, казва Алекс Уошбърн, доктор на науките, съавтор на изследването и изследовател в Държавния университет в Монтана. Това, което той иска, е тестване на случайни популации.
"Бих искал да видя резултатите от тестове на 100 случайни хора във всеки щат, всеки ден, както с тампони, така и с тестове за антитела. Това би ни дало данни за разпространението."
Руиун Ли, докторна науките и изследовател в Имперския колеж в Лондон, който е изучавал недокументирани инфекции на COVID-19, се съгласява, че откритията подчертават необходимостта от повече тестове. "Констатацията е важна, тъй като показва спешната необходимост от подобряване на способността за тестване и откриване - колкото повече тестваме, толкова повече случаи биха могли да бъдат потвърдени", казва Ли. Той каза също, че подходът им е интересен, защото е невъзможно да се тестват всички. "Оценките, базирани на настоящата система за наблюдение на грипоподобни състояния, биха могли да помогнат."

Липсата на тестове е една от причините много страни да използват мерки за социално дистанциране, за да предотвратят разпространението на инфекцията COVID-19. В САЩ служителите изразиха оптимизъм, че увеличаването на широкото тестване на антитела може да помогне за разхлабване на мерките за изолация.
Ли повтаря предупреждението на изследователите, че прогнозите са си прогнози и резултатите трябва да бъдат валидирани чрез кръвни тестове, за да се покаже точно колко хора дават положителни резултати.

Въпроси за смъртността
Откриването на много по-широко разпространената инфекция предполага, че степента на смъртност от COVID-19 може да бъде по-ниска от сегашните оценки, които варират от 3% от Световната здравна организация до 1,4%, докладвани наскоро от други експерти.

Коефициентите на смъртност също силно зависят от това дали са претоварени болниците и какъв процент от случаите се тестват. "Ню Йорк Таймс" съобщава, че прогнозираната смъртност на Китай е била 17% през първата седмица на януари, когато Ухан е в своя пик, но само 0,7% до края на февруари.

Според Уошбърн, доколкото техните открития предполагат, че е възможен по-нисък процент на смъртност, е твърде рано да се изчислява смъртността, като процент от инфектираните. Според него смъртността е „най-важното и спорно число за оценка на риска и ползата от скъпите интервенции, като например блокирането на цялата държава, спрямо по-леките интервенции като носенето на маски“.

Ако добавим липсващата информация, може да се промени прогнозата за смъртността, казва Уошбърн. „Промяна с 0,1%, е равна на 200 000 смъртни случая.“
Уошбърн казва, че това, което са направили е ново доказателство, че скоростта на разпространение на вируса е по-бърза, броят на тежките случаи е по-малък. Той се надява, че може да помогне за изработване на бъдещите модели, ако изводите му бъдат подкрепен и с други доказателства.
Източник: webmed.com

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up