Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Китай коригира данните за COVID-19

 

Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290. Така в града в Централен Китай, откъдето започна пандемията, има официално 3869 починали от заразата, което е с 50% повече от досегашната статистика.

Обяснението на властите е,

че болници, които са били залети от пациенти в началото на кризата, са докладвали случаите погрешно, забавяли са данните или са пропускали да ги изпращат. 

Държавната телевизия уточни, че това ставало съгласно изискванията на закона, като цитира щаба в Ухан да заявява, че става дума не само за здравето и живота на хората, но и за доверието към правителството. "Ревизирането на данните не само защитава правата на гражданите, но и показва, че властите уважават всеки един човек."

Нови 325 случая са добавени към броя на заразените, но това е много малка корекция (+0.65%) до общо 50 333 пострадали.

"Франс прес" припомня, че мнозина жители на Ухан са се изказвали скептично за официалните данни за починалите. Те говорят за бързата кампания на властите да заглушат медици и източници, които биха тревога, както и личния опит на мнозина с дълги опашки пред болници и спешни отделения, които са били толкова претоварени, че връщат хората. Други сочат за опашките пред погребални бюра, поръчали хиляди урни, и непрекъснато работещи крематориуми, но не е ясно дали струпването на предаване урните на близките не е заради продължителната блокада преди това. Няма яснота също дали кремториумите не са работили и за селища от по-широк район, а не само за града.

След корекцията данните за цял Китай са 4 632 починали от 86 629 потвърдени случая на COVID-19.

Изследователи от Хонконг обърнаха внимание и на това, как с течение на времето властите са променили определението за това какво точно представлява случай на коронавируса. Тенденцията е била да се разширява обхвата на термина, поради което и расте броят на случаите на зараза. Според тях, ако сегашното определение е било приложено в началото на епидемията, най-вероятно броят на докладваните в края на февруари случаи е щял да бъде 4 пъти по-висок.

Вчера френският президент заяви пред в. "Файненшъл таймс", че има неясни неща в управлението на епидемията в Китай и че има очевидно неща, които са се случили и които хората не знаят.
Китайските власти съобщиха и за нови 26 заразени с коронавируса, но за нито един смъртен случай за последните 24 часа, предаде ТАСС. От новите случаи 11 са на предаване на заразата на местно ниво, а 15 са хора, които са се прибрали от чужбина, уточнява БТА.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up