Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Ситуацията в Русия се влошава. Путин губи своята увереност

Световните лидери работят от домовете си по време на пандемията от коронавирус, а Владимир Путин не прави изключение. В понеделник руският президент проведе видеоконференция от официалната си резиденция извън Москва с някои от официалните лица, които са част от екипа, който помага на правителството да се справи с болестта.

 

Това беше необичайно мрачна среща. Преди по-малко от месец Путин показа увереност относно реакцията на правителството на Русия в назряващата глобална криза, уверявайки гражданите, че ситуацията е „под контрол“ благодарение на рано взетите мерки. Няколко седмици по-късно Путин изпрати самолет с медицински материали и консумативи до летището Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк.
Колко бързо нещата могат да се променят във времето на коронавирус. В своята видеоконференция в понеделник Путин направи равносметка на влошаващата се ситуация.
"Имаме много проблеми", каза Путин. "Няма с какво да се похвалим и не трябва да разхлабваме мерките, защото като цяло, както казват специалистите, все още не сме преминали пика на епидемията."
Тенденцията говори сама за себе си. Докато Русия имаше сравнително малко случаи в сравнение със САЩ или най-силно засегнатите европейски страни, броя на потвърдените случаи нараства през последните дни. В понеделник Русия отчете рекордно еднодневно покачване на случаите, като 2558 са потвърдени през последните 24 часа.
Във вторник Русия постигна нов рекорд: 2,774 потвърдени случая. И Путин ще бъде сериозно критикуван заради кризата.
В скорошна публикация Татяна Становая от Московския център Карнеги заяви, че пандемията от коронавирус е подчертала отдалечеността на Путин от обикновените руснаци.
"Една от основните теми днес е защо Путин е почти незабележим в тази ситуация на епидемия от коронавирус", написа тя. "Той се обърна само накратко към нацията два пъти и отиде в болницата в Комунарка, но нито даде собствени оценки на кризата, нито предложи план за действие, но се ограничи до откъслечни мерки и общи думи. Без емоция, съпричастност или опити за мобилизиране. "
Путин, твърди Становая, не желае да се свързва със сурови или непопулярни мерки, оставяйки подобни дела на местните институции. В случая с коронавируса задачата да бъдат съобщени някои от най-тежките ограничения се падна на кмета на Москва Сергей Собянин.
Руската столица е най-силно засегната от вируса. Официално Русия има 21 102 случая, според официалния уебсайт на правителството за проследяване, а броя на починалите е достигнал 170. Около половината от регистрираните случаи в страната - 11 513 - са в Москва, а 82 московчани са загинали.
Собянин пое водеща роля в прилагането на мерки за блокиране, включително въвеждането на противоречива цифрова система за проследяване, предназначена да държи жителите на закрито.
Неотдавна, чрез едно ново огнище в Китай също беше подчертана тежестта на ситуацията в Русия. Здравните власти в Шанхай наскоро съобщиха за скок на случаите на заразени, проследявайки десетки случаи до един полет, пристигнал в Шанхай от Москва на 10 април. Китайските власти също се борят с огнище в град Суйфенхе, намиращ се на границата с Русия, където има вълна от случаи, приписвани до голяма степен на китайски граждани, които се връщат от Русия.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник отклони въпросите за случаи на заразени с коронавирус пътници , пристигнали в Китай, като отпрати репортерите към други агенции. Но ръстът на случаите на заразени хора, които са пристигнали в Китай от Русия повдига големия въпрос за надеждността на руската официална статистика.
Руското правителство казва, че е извършило над 1,4 милиона теста за Covid-19. Но наскоро московските лекари започнаха да диагностицират пациентите като положителни на базата на образни изследвания на белия дроб, поради съмнение в точността на тестовете.
В своята видеоконференция в понеделник Путин заяви, че следващите няколко седмици ще бъдат критични, за да може да се определи дали Русия е в състояние ефективно да поддържа плавното нарастване на случаите и да намали разпространението на вируса. И каза, че руските военни "могат и трябва да бъдат разположени тук, ако е необходимо".
Следващите две или три седмици могат да бъдат критични по друга причина. Кремъл все още планира важна дата: парадът за Деня на победата на 9 май, основен празник за отбелязване на 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа.
Кремъл казва, че все още са в ход планове за провеждане на събитието, което се фокусира върху впечатляващ показ на военната техника, която преминава през Червения площад. Длъжностните лица преразглеждат плановете на фона на епидемията от коронавирус. Но това престижно събитие - на празник, който е повод за почти религиозно благоговение в Русия - представлява тежък проблем за действията и стратегията на Путин.
Източник: CNN

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up