Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни
Онкоболните пациенти в епидемична ситуация

Много рискови групи пациенти са в затруднено положение заради пандемията от коронавируса, причиняващ Covid-19 и ограничения достъп до медицинска грижа, наложен от извънредното положение.
Една от тези групи е на пациентите с онкологични заболявания. У нас с тежката диагноза живеят над 350 000 души.

 

Пациентите с онкологични заболявания са с понижен имунитет, затова са и сред най-застрашените рискови групи в настоящата епидемична обстановка. За това към тях трябва да се насочат много специфични грижи, смята председателят на сдружението "Спри рака" Росица Касабова. Маски, ръкавици, дезинфектанти, социална изолация – изброява тя, но предупреждава: „Да не спират да се движат активно, да се хранят правилно, защото това има огромно значение и за имунитета, и за опасността от заразяване.”

Росица Касабова съветва онкоболните да не предприемат прекъсване на лечение произволно, без консултация със специалист. „Специалистът е този, който ще прецени кое е доминантата в случая и как да протече лечението, ако се налага да се лекува и едното, и другото.”

Има случаи на хора, които се отказват от лечение заради страха от зараза с коронавируса, потвърди Касабова.

Спрелите терапията се подлагат на още по-сериозен риск предвид епидемията от Covid-19, допълва Росица Касабова, като се позовава на данни от Китай и Италия. „В случаите на онкопациенти, засегнати от коронавируса, са по-рискови тези, които тотално са прекъснали лечението, отколкото тези, които са го заменили или са продължили лечението си.”

Онкоболните пациенти са приемат много трудно новата ситуация и извънредното положение, защото страхът от болестта се допълва и от новата заплаха за здравето и живота им, обясни пред БНР психологът Събка Чехович.

„През първата седмица беше панически страх – какво сега, как ще бъде, как да постъпя, не стига ли това, пък сега и другото. Но този страх постепенно премина в едни по-нормални норми. Всеки един от хората търсеше най-правилния път за себе си. Ако човек се остави на страха, той стои в този страх, няма излизане от този страх. Конкретно за хората в процес на онкотерапия това в момента е по-важната терапия, отколкото реалния страх от евентуално заболяване”, коментира психологът в предаването „Хоризонт до обед”.

Раковоболните постепенно преодоляват страха от коронавируса и се приспособяват към обстановката, твърди и пловдивският онколог д-р Татяна Апостолова. Тя пояснява, че така направената организация свежда до минимум риска от заразяване при лечението им.

„Нещо, което много им се разяснява: че прекъсването на лечението може да бъде за тяхното здраве фатално. Защото би трябвало - такова е заболяването, да си получават регулярно терапията. Във времето можем да отложим примерно един курс химиотерапия с една-две седмици, но в по-дълъг период от време това би било рисковано за тях.”

Извънредното положение и наложените от него ограничения може да доведат до забавяне на диагностиката, опасяват се лекарите.

Ако заболяването се открие по време на спешна операция или при други обстоятелства, извънредното положение не е пречка лечението да започне веднага.

Онкоболните са високорискова група пациенти, при които е задължително тестването за коронавирус, подчертава Росица Касабова от сдружението "Спри рака". „Ако по-рано се хване тази инфекция при тях, те могат по-безболезнено да се излекуват. Те могат да нямат симптоматиката първоначално и тогава е още по-лесно - вирусът не е тръгнал.”

Добре е пациентите да бъдат изследвани, но не можем да разчитаме изцяло на тестовете във всекидневната си работа, смята д-р Татяна Апостолова. „Подготвени сме, ако установим не само температура, а и друга симптоматика, свързана с клиниката на новия вирус, съответно да реагираме. Но една диагностика, първоначална, с бързите тестове, би била прекрасна.”

Важно е пациентите с онкологични заболявания да не бъдат заблуждавани за реалната ситуация, в която се намираме. Трябва да са наясно какво трябва да направят, за да очакват по-добро бъдеще, съветва психологът Събка Чехович.

Много е важно и поведението на семейството и приятелския кръг. „Да няма съжаление в поведението на околните. Да има любов. Да има грижа, да има откритост. Но в никакъв случай съжаление. Отсрещният го усеща и това е твърде демотивиращо за него.”

"Да помогнем на най-уязвимите" е мотото на националната благотворителна кампания, организирана от сдружението "Спри рака" и Портал на пациента. Целта е да се събират средства за осигуряване на предпазни облекла и консумативи и тестове за онкоболните пациенти и медиците, които ги лекуват, съобщи Росица Касабова.

Източник: БНР

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up