Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
САЩ: Положителното и отрицателното в стратегията за справяне с коронавирус

Изминаха повече от два месеца, откакто беше диагностициран първият случай на коронавирус в САЩ. Оттогава епидемията се разпространи в цялата страна с повече от 236 000 заболели и над 5 600 смъртни случая.

Сега САЩ е глобалният епицентър на пандемията, като надминава броя на съобщените случаи в Китай, където започна вируса, и Италия, която е най-силно засегнатата европейска нация.

 

Въпреки че служителите на общественото здравеопазване съобщават, че пикът на епидемията в САЩ предстои след седмици, дори месеци, вече са очевдини някои недостатъци, а така също и силни страни в реакцията на САЩ срещу пандемията.
Ето поглед върху някои от тях.
ГРЕШКИ
Недостиг на медицински консумативи
Маски, ръкавици, пердпазно облекло и респиратори. Лекарите и болниците в цялата страна, но по-специално в районите, които са най-силно засегнати от пандемията, се нуждаят от консумативи, които са от основно значение, за да помогнат на засегнатите от вируса и да защитят медицинските специалисти.
Липсата на адекватни доставки принуди медицинските работници да използват повторно наличното предпазно облекло или да импровизират като сами си направят такова с налични материали. Още едно от притесненията е, че поради липса на респиратори може да се наложи медицинските работници да решават кой да живее и кой не.
Във вторник губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо се оплака, че отделните щати, заедно с федералното правителство, се конкурират за закупуване на медицинско оборудване, което води до повишение на цените за всички.

„Това е все едно да пазарувате в eBay с 50 други държави и да наддавате за респиратори“, каза той.
Не е трябваше да бъде така, казва Джефри Леви, професор по здравна политика и мениджмънт в университета Джордж Вашингтон. Правителството на САЩ не успя да поддържа адекватно запасите от доставки, необходими за справяне с подобна пандемия, а и реакцията закъсня, когато естеството на настоящата криза стана очевидно.

„Загубихме много седмици по отношение на увеличаване на производствения капацитет за лични предпазни средства, а властите не извършваха адекватни проверки дали се произвеждат такива и дали вече продукцията е налична“, казва той.

 

Забавяне при тестване на потенциални заразени
Според професор Леви, увеличаването на тестовете в ранна фаза на разпространение на Covid-19, както е наоравено в държави като Южна Корея и Сингапур, е ключът към контрола на вирусна епидемия като Covid-19. Неспособността на американското правителство да го направи е критичният провал, от който зибухват последващите усложнения.

„Цялата реакция към пандемията зависи от знанието за това какво се случва и къде се случва“, казва проф. Леви.
Без тази информация служителите на общественото здравеопазване по същество действаха на сляпо, без да знаят къде ще избухне следващата вирусна точка. Изчерпателното тестване означава, че заразените пациенти могат да бъдат идентифицирани и изолирани, ограничавайки необходимостта от изолация и замразяване на икономиката, което се случи в САЩ.
Леви казва, че отговорността за този провал се носи изцяло от администрацията на Тръмп, която пренебрегва плановете за реакция при пандемия, датиращи от времето на президента Джордж У. Буш и не се справя с наемането на достатъчно служители в бюрото за обществено здравеопазване.

"Политическото ръководство в администрацията няма доверие в правителството", казва Леви. "Това наистина е възпрепятствало готовността им да използват ресурсите, на които федералното правителство е трябвало да отговори в момент като този."
Цифрите, особено при тестване, потвърждават това. Първите тестове, изпратени през февруари само до шепа американски лаборатории от администрацията, бяха дефектни.
До средата на март администрацията обещаваше поне 5 милиона тестове до края на месеца. Независим анализ от 30 март обаче показва, че са проведени само милион тестове. Това е повече от всяка друга страна, но населението на САЩ е приблизително 329 милиона души.

Нещо повече, поради увеличаването на броя на тестовете, последвало първоначалния недостиг, лабораториите, които анализират резултатите, са претрупани, което води до закъснения от седмица или повече, преди тестваните лица да научат дали имат вируса.
Непоследователни съобщения и политически раздори
На пресконференцията си във вторник следобед Доналд Тръмп представи мрачни перспективи за нацията.
"Искам всеки американец да бъде подготвен за тежките дни, които предстоят", каза той.
Неговите съветници по обществено здраве поддържат това изявление с диаграми, предсказващи поне 100 000 смъртни случаи от вируса, дори при сегашните усилия това да бъде предотвратено.

Коментарите на президента бяха в пълен контраст с изявленията само седмица по-рано, когато той изрази надежда, че бизнеса в САЩ може да заработи отновно след Великден.
През януари и февруари, когато беше засегнато и опустошено производството в Китай, а в Италия ситуацията започваше да се влошава, президентът многократно омаловажи заплахата за САЩ. След първите няколко случая на заразени в САЩ, Тръмп и други служители на администрацията заявиха, че ситуацията е под контрол и ще се разсее през лятото „като чудо“.

Непоследователните съобщения от страна на управляващите са истински проблем, казва професор Леви. „Готовността за пандемия и ситиацитята се променя, това означава, че съобщенията и излявленията също се прпменят, но понякога съобщенията не отразяват непременно промяна в науката, а по – скоро политически притеснения.

Провал в социалното дистанциране
Студентите по време на пролетната ваканция препълниха плажовете на Флорида. Жителите на Ню Йорк напълниха метрото. Църква в Луизиана продължава да посреща хиляди, въпреки че пасторът Тони Спел е обвинен в нарушаване на заповедта, ограничаваща масовите събирания.
В цялата страна има многобройни примери на американци, които не са обърнали внимание на призивите на специалистите в областта на общественото здравеопазване да избягват близък социален контакт, понякога подтиквани от служители на местната и държавната власт, които не са склонни да наредят на предприятията да се затворят, а гражданите да се изолират.

Плажуващи във Флорида заявяват пред CBS News в средата на март, че риска от заразяване с корона вирус няма да им пречи да купонясват.

Дори стъпките, предприети с най-добрите намерения, може да имат неблагоприятни последици. Намаляването на честототата на колите на градския транспорт и метрото, води до препълването им с хора. Университетите, изпратили студенти у дома при семействата им, може да са допринесли за разпространението на вируса, като връщат заразени индивиди в градове, квартали и домове, които все още не са напълно блокирани.

Липсата на яснота в заповедта на президента да спре влизането в САЩ от Европа - което отначало изглежда се отнасяше за граждани на САЩ, както и за чуждестранни граждани - доведе до огромна тълпа от хора на летищата, където не изследвани заразени пътници лесно можеха да разпространят заразата.
Решения като тези може да имат тежки последици, затрудняващи усилията за ограничаване на разпространението на болестта в цялата страна.

Източник: BBC

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up