Неделя, Декември 05, 2021
Follow Us
Как да премахнете ограниченията – попитайте Австрия

Виждаме проблясъци на светлина в края на тунела, с кризата, която донесе Ковид-19. Китай, където пандемията удари за първи път, имаше своя първия си ден без нови случаи на смърт. Най-тежко засегнатите страни в Европа, Италия и Испания, регистрират забавяне на броя на смъртните случаи. И сега правителствата говорят открито за премахване на драконовски блокировки, които ограничиха движението за половината от населението на света, ограничиха икономическата активност и наложиха глобална рецесия. Това е голям момент.


Най-уверените обществени сигнали не идват от държави с най-тежките мерки, като Италия или Испания, или от тези, които заемат по-слаба позиция, като Швеция (която със закъснение става все по-строга). Те идват от Австрия и Дания, които действаха рано по отношение на огнищата на коронавирус и видяха, че скоростта на инфекцията може да се контролира. Данните, събрани Blavatnik University of Oxford, показват, че тези две страни са въвели блокировки, когато са имали по-малко от 1000 случая и смъртността е доста ниска. Когато Франция и Испания затегнаха мерките, броят на случаите им беше по-близо до 10 000, а броя на смъртните случаи в стотици.
Поуката от действията на Австрия и Дания, които сами следваха стъпките на Китай, Италия и Израел, е че първо, както изтъкна Етан Харис от Bank of America миналата седмица,спирането на икономиката трябва да е „бързо, без въздух“, а не бавно и нерешително. И второ, прекратяването трябва да стане много, много внимателно.
Вече е ясно, че 9 милиона австрийци няма да изплуват изведнъж улиците на Виена или планините на Тирол, за да препичат и да пеят в освободения си стил.
Канцлерът Себастиан Курц изложи своя план за повторно „отваряне“ на икономиката „стъпка по стъпка“ на 14 април, което е толкова предпазливо, колкото и звучи. Всички ще трябва да носят маска в градския транспорт, в супермаркетите и в магазините. Реанимацията на икономиката ще се случи на двуседмични фази, като се започне с малки магазини и паркове, след това по-големи магазини и молове, след това ресторанти и барове. Училищата засега ще останат затворени. Това е широко подобна история в Дания.
Това акцентира върху големия страх, който съпътства отблокирането на държавите - Евентуално повторно избухване на инфекции и смъртни случаи, когато вирусът отново се смеси, претоварвайки отделенията за критична помощ. Би било кошмар, ако някоя страна отвори портите на наводнението, за да ги затвори отново няколко дни или седмици по-късно. Колко дълго ще издържи подкрепата на европейците да бъдат затворени до домовете си, ако блокирането през пролетта и лятото продължи, предвид, че това ще превърне частичната безработица в потенциално нещо по-трайно? Налагането на изолация, изключване би било двойно по-трудно от първия път. Поетапното възстановяване се изчислява, за да се избегне възможността това да се случи.
И все пак това предполага, че надеждите за рязъко отстъпление в икономиката - копнежът за възстановяване във V-образна форма -
изглеждат далечни. Повече движение, повече разходи и повече активност очевидно са добри за частното потребление в Австрия, което според анализатора на Raiffeisen Bank International Gunter Deuber представлява малко над 50% от БВП. Но колко отложено търсене ще се отприщи в страна с маскирани потребители, спазвайки мерките за социално дистанциране, която се бори с най-високия процент на безработица след Втората световна война?
Данните за местоположението на Google за Австрия сочат към спад в пазаруването и разходките с около 87% от базовата линия и 64% по-малко излизания до магазина или аптеката. Не всичко от това ще бъде
върнато веднага. Изследване на RBC Capital Markets установи, че в Китай, където ограниченията за първи път започнаха да се облекчават миналия месец, нямаше връщане към „нормалността“ едновременно за цялата страна.
И ако никой човек не е остров, то това се отнася за Австрия, малка незаключена държава от Европейския съюз, дълбоко интегрирана в единния пазар на блока. Около 70% от външната търговия на Австрия е с други членове на ЕС, а затварянето на границите на Австрия и забраните за пътуване вероятно ще бъдат последните отменени мерки. Това предполага, че енергията все още трябва да се изразходва за подкрепа на повече сътрудничество и обединяване на ресурси, за защита от коронавируса на европейско ниво.
Така че докато общата посока е положителна, може да минат месеци, преди животът след изолацията да започне да изглежда нормален за Австрия или нейните съседи.
До ваксината ни дели разстояние от поне една и Европа не е увеличила достатъчно капацитета си за изпитване за да започне да изпраща хора на работа без тежко обезопасени мерки.
Дотогава обаче австрийците могат поне да започнат да планират следващото си пътуване до парка или да моделират най-новите модни маски .

Австрия регистрира 13,974 случая на коронавирус и 368 смъртни случая към днешна . Тествани са над 16,479 на един милион души (148,412 броя) от 9 млн. население на Австрия като само през последната седмица са направени над 90хил. теста. Ограничителните мерки в Австрия са въведени на 15 март.
Миналата седмица се проведе изследване поръчано от правителството, първото по рода си в континентална Европа , което се ръководи от социологическата компания Sora, която е известна с прогнозирането на изборни резултати в сътрудничество с Червения кръст, Медицинския университет във Виена и други институции. Резултатите показват, че по-малко от 1% от австрийското население е „остро заразено“ с коронавирус, сочат нови изследвания, базирани на тестване на представителна извадка от над 1500 души.
Проучването дава възможност да се оцени разпространението на острите коронавирусни инфекции в Австрия сред тези, които не са в болница в началото на април, и е създадено, за да даде по-ясна картина на общия брой инфекции, като се има предвид отклонението в тестовете.
Съоснователят на Сора, Кристоф Хофингер каза на пресконференция: „Въз основа на това проучване смятаме, че в началото на април 0,33% от населението в Австрия е било остро заразено.“ Като се има предвид допустимата граница на грешката.
Австрийският канцлер Себастиан Курц, заяви в понеделник, че процентът на заразяване е около 1%. Това опровергава идеята за имунитета на стадото, като жизнеспособна политика, каза той.
Въпреки това, изследователи, изказвайки се на пресконференцията за публикуване на резултатите, казаха, че изследването дава само „моментна снимка“ и не отчита асимптоматични инфекции или хора, които вече имат имунитет.
„Не разбрахме колко хора са с имунитет, а само колко хора в Австрия в момента са остро заразени“, казва Гюнтер Огрис от Сора.
Въпросът за дела на безсимптомните инфекции сред населението остава силно оспорван. През февруари доклад на Световната здравна организация предположи, че асимптоматичните случаи са сравнително редки. Въпреки това, друго малко китайско проучване, докладвано в Британския медицински журнал в началото на този месец, посочва, че до четири пети от всички инфекции могат да бъдат без симптоми.
Огрис каза, че Сора е „определила тестваните като картина на всички хора, живеещи в Австрия“ и добави, че най-младият тестван все още няма година, а най-възрастният е на 94 години.
Коментирайки резултата, министърът на науките Хайнц Фасман заяви, че ниския процент на имунитет означава, че без контрол съществува продължителен риск от експоненциален растеж на инфекциите.
„Планината е по-висока от очакваното и все още не сме на сигурна страна“, каза той.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

Източници:The Guardian ; The Washington Post

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up