Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
В болниците получиха облекла от времето Студената война

Десетки болници в провинцията получиха костюми, които се използват при химическа атака, произведени през 1987г. В социалните мрежи се появиха снимки на медицински специалисти от различни краища на България облечени в тъмно зелени костюми с етикет произведени в НРБ

1987г. В следствие на това от Националният оперативен щаб обясниха, че облеклата са раздадени на хората, които дезинфекцират в болницата.

"„Всичко, което може да се използва и което го имаме в резерв, трябва да се използва до осигуряването на ритмично снабдяване с по-модерни и по-ефикасни средства. Това, което имаме, трябва да се ползва, защото такова е положението. Като си на война, не питаш, че се раздават пушки от предишната война. Важното е да има с какво да са въоръжени хората, да запазят здравето си. Обикновено защитни екипи се правят с много дълги срокове на годност“, обясни проф. Тодор Кантарджиев."

Д-р Бисер Тодоров, един от лекарите получил именно такова облекло разказва пред „Господари на ефира“, че са облеклата са раздадени в отделението, в което работи. Това е единственото, което са получили до 7-ми април, когато са се сдобили и медицински костюми – общо два броя за еднократна употреба.
Според д-р Тодоров облеклата за химическа атака не предпазват от вируса, защото пропускат въздух и са с копчета.
На същото мнение е и Петър Москов, бивш военен, който разказва, че такива костюми са раздавани в армията в началото на 90те.
„Тези костюми са морално остарели дори за риболов, камо ли да се дават на днешните медици при тази ситуация“ – казва още той

Бърза справка в един от най-популярните сайтове за търговия онлай показва, че въпросните облекла се предлагат на цена от 6лв. броя

   Репортажа на " Господари на ефира" можее да видите тук

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    expert-o · преди 1 години
    Навремето ги ползвахме за дъждобрани. Найлонът беше толкова твърд, че веднъж разгънат, няма сгъване - напукваше се. Те дали са одобрени от щаба?
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up