Неделя, Ноември 29, 2020
Медиците на първа линия трябва да бъдат тествани непрекъснато

У нас обявяването на извънредните мерки е по-скоро превантивно, защото броят на заразените е много малък и не отговаря на критериите за обявяване на епидемия, каза в  предаването "България сутрин"на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването доктор Стойчо Кацаров .
"Броят на болните със сигурност е по-голям от обявения, защото много малко хора са тествани. Ако не тестваме никого, няма да имаме и нито един случаи на заразен", подчерта д-р Кацаров.

Според него ключът към ефикасното справяне с Ковид-19 е масовото тестване. „В Германия правят по 50 000 теста на ден и е една от страните с най-добри резултати в битката с Ковид-19.  Трябва масово тестване, за да се хване болестта в ранен стадий" стана ясно от думите му. Стратегията на Корея също е основана на голям брой тестване и изолиране не само на болните, но и на безсимптомните.
Аргументите на някои хора от Националния щаб, че няма достатъчно тестове, д-р Кацаров каза: "Трябваше по-рано да се снабдим с тестове. Още през февруари, когато епидемията се задаваше трябваше да осигурим и тестове и защитни облекла, заяви Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.
В Германия и Дания стартираха програми, за установяване на вече преболедували. Те установяват дали наистина са вече здрави и излекувани и тогава те напускат изолацията си. Според д-р Кацаров краят на пандемията у нас не е близо, но не може и да се прогнозира, защото няма данни. Самото Правителство призна, че не може да направи оценка и да даде прогноза.

"Мерките за защита на медиците закъсняха. Медиците,които са на първа линия, трябва да са тествани непрекъснато, а не след появата на симптоми, защото загубата на медик е двойна загуба - хем имаме един пациент повече, хем един лечител по-малко.  Миналата седмица във видинската болница имаш случай на 21 медици, които имаха контакт с доказано болен пациент от коронавирус и пробите им не бяха изследвани в НЦЗПБ", разказа доктор Кацаров.
Финансовата криза вече е факт и в здравеопазването. "На много места бяха пуснати колеги в неплатен отпуск, защото са забранени плановите операции и други планови дейности", разясни той. „На този фон е странно решението на лечебните заведения да се плати под 85% от бюджетите им за месец март. Всички други получават 100% дори и такива, като съдебната система или културата, артистите и пр., които не работят в момента, а медиците, които посрещат епидемията и се борят с нея под 85%!”
Д-р Кацаров е на мнение, че всички трябва да сме оптимистично настроени и да се научим да живеем с пандемията и пренастроим работата си за дълго време.
Вижте целия разговор във видеото:

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up