Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни
Всички получават 100%, а здравната система 85% финансиране

Лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85 процента от средномесечната си заработка, съобщи в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов по време на дебат за актуализацията на държавния бюджет, предава offnews.bg.
Ниската заработка за месец март „няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата", заяви Горанов.

Той обясни, че се предвиждат 85%, а не 100% от средномесечната заработка, тъй като лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения.
„Този модел е съгласуван с Лекарския съюз и предстои след заседанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор,” съобщи Горанов.
Българският лекарски съюз предложи пред няколко дни НЗОК да изплати 100% от месечните лимити на болниците и сума равна на изплатените за месец януари пари за лечебните заведения за извънболнична помощ. От ръководството на съюза до този момент не са коментирали предложението за 85% заплащане и дали ще се съгласи да отстъпи от искането си.
Ограничението в дейността на болниците е вследствие на наложената от здравния министър забрана за извършване на планови операции. Лечебните заведения от извънболнична помощ пък са потърпевши от забраната за извършване на профилактични прегледи и изследвания, както и на общия призив да не се посещават лекарските кабинети, освен в крайна нужда.

Освен от преките плащания от НЗОК, лечебните заведения търпят финансови загуби и от нереализирани доплащания.
Вярно е, че дейността им е намаляла, но трябва да се има предвид, че над 60% от разходите им са за заплати и осигуровки, които остават практически едни и същи, независимо дали има пациенти или не. По тази причина редица лечебни заведения вече пуснаха част от персонала си в платен или неплатен отпуск.
Разходите за консумативи и лекарства при по-малко дейности са намелели, но за сметка на това през март има нови разходи за снабдяване с лични предпазни средства, тестове за изследване, средства за дезинфекция и допълнителни разходи за преустройство на отделения за болни с COVID-19.
Всичко това показва, че искането на Лекарския съюз за 100% заплащане на дейността от НЗОК е напълно обосновано и няма причина те да се откажат от него.
В крайна сметка всички други държавни системи, като МВР, образователна система, митнически и данъчни власти и дори съдебната система, която спря да работи, ще получат възнагражденията си на 100%.
На този фон няма никаква логика точно тези, които ще посрещнат удара, „героите в бяло” да получат само 85%.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 11 месеца
    Да.. днес ни съобщиха вече ,че заплатите ще са 70% направете сметка 850 бруто, значи 595лв. СТИМУЛИРАЩО нали.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 1 години
    Добрутро правителството се сети за "героите в бяло "когато се стресира от вируса и точно толкова бързо ще ги забрави като отмине дори няма да се сети за тях в последващите "грипни "епидемии .От днес разбирам че народните представители на месеца си актуализирали заплатите спрямо мин.работна заплата а потребителската такса за доболнична и болнична помощ която беше обвързана с мин.раб.заплата е замразена от години много от малките болници бяха закрити на бърза ръка от ГЕРБ защото нямало нужда от тях университетските били достатъчни -сега се сетиха за болницата в Белоградчик и други такива има .Правителството никога няма да посегне на полицаи и магистрати защото сме полицейска/пожарникарска / държава
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up