Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни
"Естествената смърт" на белоградчишката болница


Болницата в Белоградчик, за която всички се разтревожиха едва преди няколко дни, след като г-н Живков, бивш местен общински съветник сигнализира, че лечебното заведение затваря, сега в условия на обявена пандемия, всъщност агонизира от години. Болницата обслужва четири общини, предимно съставлявани от бедно и застаряващо население, а заедно с болница св. Петка в гр. Видин обслужва цяла видинска област.

 

История
През 2013г. МБАЛ проф. д-р Асен Златарев гр. Белоградчик, като че ли все още не изглежда като потъващ кораб. Същата година болницата сключва договор с министерство на здравеопазването за консултиране на пациенти по спешност, предадени от екипите на ФСМП, които се обслужват в ДКК работещ 24 часа. Закупува и нов рентгенов апарат SIEMENS.

През 2014г. болницата разполага с : Неврологично отделение, Педиатрично отделение, Вътрешно отделение, Акушеро-гинекологично отделение, Отделение по образна диагностика, Отделение за физикална и рехабилитационна медицина.

Само година по-късно, през 2015г. започват да идват първите сигнали за вече натрупани проблеми:
Общинското здравеопазване е болно отдавна и рецепта за лечението му все още не е намерена, тъй като лечебните заведения са недофинансирани. Общината ни дофинансира в малък процент. Дофинансирането през 2015 е по-малко от 2014 година около 4 пъти. За лечебното заведение, което е с доста неразплатени сметки дофинансирането може би трябва да е около 60-70 000 лева годишно. Дружеството е 100% общинско, но не знам дали като община има такъв финансов ресурс. От РЗОК всичко, което е изработено е заплатено. Парите ни стигат за заплати и остават съвсем незначителни суми за разплащане по различни сметки", каза директорът на белоградчишката болница д-р Соня Иванова пред БНР. Кметът на града Борис Николов, подчертва, че задълженията на болницата са 500 000лв.

През 2016г. на бял свят идва здравната реформа на тогавашния министър на здравеопазването д-р Петър Москов, която бетонира статуквото и допълнително усложнява ситуацията в и без това труднооцеляващите общински болници.

През следващата година 2017г. естествено не настъпва подобрение, но проблемите продължават единствено да се констатират.
МБАЛ "Проф. Георги Златарски" в Белоградчик се намира в тежко финансово състояние. Задълженията на болницата са около 800 000 лева. Половин милион са задълженията към доставчици и 300 000 към персонала под формата на заплати. Като задълженията към персонала са от около една година. През това време служителите в здравното заведение получават само аванс. По тази причина вече има значителен отлив на здравни работници- както лекари, така и медицински сестри. Те на само напускат, но и съдят болницата за неизплатените заплати. Това допълнително утежнява финансовото положение, тъй като се налагат запори на касата на болницата до получаването на дължимите заплати. Един от проблемите идва от това, че здравното заведение се финансира от здравната каса според броя на клиничните пътеки, по които работи. Изискванията към клиничните пътеки са завишени и в малки болници като тази в Белоградчик се налага сключването на договор за по-малък брой клинични пътеки. От друга страна недостигът на лекари и медицински сестри затруднява нормалното обслужване по клиничните пътеки. По финансови причини много от специалистите в болницата потърсиха работа в други здравни заведения извън общината. Така се стига и до отлива на пациенти, които са принудени да търсят специалисти в други болници в Лом, Монтана, Видин и София. В момента за обслужване на отделенията МБАЛ - Белоградчик е сключила договори с лекари специалисти от Видин, Лом и София. – пише БНР
Обяснима развръзка и естествен процес
Към 30 септември 2019г. задълженията на болницата в Белоградчик са 1млн. и 39хил.лв., според отчета публикуван на сайта на здравното министерство. От него става ясно, че общо приходите на болницата са 682хил.лв, от които 82% отиват за заплати на персонал, делът на задълженията от общите приходи от дейността е 160%.
От всички данни изнесени до тук става ясно, че затварянето на болницата е процес, развивал се с години.
С обявяване на извънредното положение повечето общински болници, започнаха да изпитват допълнителни затруднения, заради отлива на пациенти. Заповедта на министър Ананиев за определяне брой легла за лечение на COVID-19 във всички болници, постави някои лечебни заведения пред невъзможни решения и избори.
Болницата в Белоградчик, според директора на РЗК Видин, все пак сключва анекс за работа по КП 104, а министърът я определя за едно от лечебните заведения, които трябва да поеме по-леките случаи с 15 на брой легла за лечение на COVID-19 във вътрешно отделение.
Откриват и дарителска сметка
Във връзка с усложнената епидемиологичната обстановка и ограничаването на опасността от COVID – 19 МБАЛ „Проф. д-р Г. Златарски” ЕООД - Белоградчик откри дарителска сметка за набиране на средства. Набраните средства ще се ползват за извършване на лечение и наблюдение на пациенти с коронавирусна инфекция в неусложнено състояние, съгласно заповед на министъра на здравеопазването. Дарените средства ще бъдат използвани за обособяване на самостоятелно помещение за лечение на пациенти с COVID-19, за закупуване на лични предпазни средства за персонала и др.
Г-н Живков, бивш общински съветник сигнализира  преди дни, че болницата затваря. Пред „Право и здраве“, той каза, че според него става въпрос за умишлена безстопанственост, предвид факта, че години наред управата на града не е взела никакви мерки, макар, че проблемът е бил пред очите и. Според него, случаят е от компетентност на прокуратурата. Той подчерта и, че 2017г., настоящият екип на здравното министерство е извършило проверка на болницата и не е открило нарушения, въпреки че и тогава е имало фиктивно назначени лекари и всъщност болницата е изпитвала недостиг на кадри
Преди ден официално стана ясно, че четирима лекари, са напуснали болницата без предупреждение, под предтекст за неизплатени заплати, което ще доведе до закриване на лечебното заведение.
На редовният сутрешен брифинг ген. Мутафчийски каза:
"Вчера разговарях с прокуриста на видинската болница, откъдето бях уведомен, че по решение на Общинския съвет се закрива белоградчишката болница. Не знам мотивите. Лично аз препоръчах, въпреки че това не е наша работа, това е работа на Министерството на здравеопазването, да бъдат привлечени лекарите от белоградчишката болница във видинската болница."
По-късно пред БНР Кметът на града Борис Николов, обясни, че агонията продължава вече 7-8 години, от както се промени държавния стандарт за мед. Персонал. Пациенти няма, но има високи изисквания към броя на персонала. Според него помощ е търсена и от държавата, провеждани са интервюта през годините, но без резултат.
Според управителя на болницата, Лилия Трифонова тя не може да функционира без екипа на вътрешно отделение, който всъщност е подал молби за напускане.
Председателя на общински съвет в Белоградчик, Боян Минков,- каза пред БНТ, че болницата не е закрита, няма такова решение на общински съвет и тепърва ще се мисли как да се спаси болницата
Макар, че болницата не е закрита, тя не функционира от петък, заради недостиг на персонал. Не става ясно, защо напускането на 4ма лекари затваря болница, която според отчета публикуван на сайта на Министрство на здравеопазването, към 30 септември средно-месечния брой лекари в болницата е 19.
.
Все пак от всичко написано до сега, става ясно, че заплатите в белоградчишката болница се бавят от години, но въпреки това лекарите са останали на работа. Притесненията на напусналите изглежда се, че няма как малка болница като тази в Белоградчик да се справя с пациенти с коронавирус.
Пред БНТ д-р Жоро Николов, кардиолог в лечебното заведение казва
:“Запознах се с всички инструкции, които са от София как да работим, как да приемаме новите болни, които ние нямаме опит до сега, за да бъда чист пред съвестта си и да изпълнявам заповедите, бях принуден да си дам оставката, не, че желая.
С лекарите са проведени разговори, но засега остават непреклонни, в решението си да си тръгнат.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
 

 

 

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up