Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Държавата отказа да изследва медици от първа линия, контактни с болен с COVID-19

Така наречената „Национална референтна лаборатория” е отказала да изследва лекари и медицински сестри от областната болница във Видин, които са били в контакт с болен с COVID-19пациент.
Гражданско сдружение Боец публикува на своята Фейсбук страница разказ на медицинската сестра Марияна Върбовска от спешна помощ към Общинската болница във Видин, която е била част от екипа приел и погрижил се за първият пациент в областта с потвърдени тестове за COVID 19.

"Искам да дам гласност на престъпление извършено срещу медици от МБАЛ "Св. Петка" Видин. След като се установи, че по време на дежурство на 31.03. 2020 г. в Спешно отделение сме били контакти на пациент с положителна проба за COVID 19, според всички указанията и наредби си взехме проби за тест. Аз попитах за бърз тест, на което член на местния щаб Д-р Виденова ми отговори, цитирам " Иди си плати на касата 50 лв., донеси ми касов бон и ще ти направя тест".
Не знам дали можете да си представите как се почувствах, при положение че работим без предпазни средства /по една маска и ограничен брой ръкавици за 12 часово дежурство/но разчитах на пробите които си взех и чаках резултата от тях. Тази вечер обаче разбрах, че ръководството на болницата е взело решение да не се изпращат пробите за изследване, забележете. 'защото нямаме оплаквания ". А ние сме поставени под карантина и сме рискови. Аз не намирам думи за такова отношение, но ще направя всичко което е по силите и възможностите си това да се промени и някои да поеме отговорност."

Каква е историята. На 31 март пациент на 67 години от село Дреновец, Видинско е приет в областната болница за лечение с пневмония. Взета му е проба за изследване на коронавирус. Резултатът пристига на 1-ви април и е положителен.
На 2-ри април РЗИ Видин издирва всички контактни на болния общо 24 души и ги поставя под карантина. На всички е взета проба за лабораторно изследване за коронавирус.
Областният управител предоставя служебния си автомобил, а от МВР осигуряват патрулна кола, за да може пробите да пристигнат по най-бързия начин в „Националната референтна лаборатория”. В лабораторията за изследване са взети обаче само 3 от всичките 24 проби на контактните лица – на съпругата на болния, на още един пациент от отделението и на трето лице. Една от тези три проби също е положителна.
Пробите на нито един от медиците от Видинската болница, които са били в контакт с болния, СА ВЪРНАТИ, без обяснения. Така, нито един от медиците от спешна помощ и от отделението по белодробни болести, които са били в контакт не е направено изследване. Лекарите и сестрите не знаят дали са болни или не. Разпоредена им е карантина, която ако нарушат ще бъдат глобени 5000 лева.
Проверката ни установи, че това не е изолиран случай. Така наречената „Националната референтна лаборатория” редовно връща проби на контактни лица. Към някои РЗИ са дадени устни разпореждания да не изпращат повече от 1-2 проби, защото така или иначе ще ги върнат. Според запознати, причината да не се изследват контактните лица е силно ограничения капацитет на лабораторията.
Въпреки липсата на капацитет, Националния оперативен щаб първоначално не разрешаваше на никоя друга лаборатория освен на тази ръководена от члена на Националния предизборен щаб проф. Кантарджиев и на тази, ръководена от Председателя на щаба ген. Мутафчийски – на ВМА, да извършват изследване. В последствие разрешиха на още две лаборатории – във Варна и в Стара Загора. Капацитетът им обаче си остава силно ограничен, както се вижда от случая във Видин.
Това не е просто грозна история, а илюстрация на цялата несъстоятелност на управлението на кризата, минаваща не само границите на морала, но и на законноста.

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  СВЕТЛА УРСО · преди 1 години
  СРАМ И ПОЗОР. ПОРЕДЕН АМИ НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ХОРА.НА ДР.ВИДЕНОВА ТРЯБВА ДА И ИСТИНЕ МЯСТОТО.ТОГАВА СЛЕДВАЩИЯТ ДОКТОР И ЛИ ДОКТОРКА ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ КАК ЩЕ СЕ ОТНАСЯТ С ПЕРСОНАЛА.МОЖЕ ЛИ ДА СА ОТКАЗВА ТЕСТ НА ДОКТОРИ И СЕСТРИ.ТОВА Е БЕЗОТГОВОРНОСТ И КЪМ ПЕРСОНАЛА И КЪМ НАРОДА.БЕЗОТГОВОРНОСТ КЪМ ХОРАТА,ПАЦИЕНТИ И Т.Н.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Галина · преди 1 години
  Статистиките за заразени и умрели от корона вируса са контролирани и неточни. Или по-точно измислени. Всичко е диктувано от шефовете на нашите управници.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Петър · преди 1 години
  (n)След две седмици снемат извънредното положение, защо у нас се удължава срокът???
  Станахме по-католици и от папата, а маските нищо не помагат!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Стоянова · преди 1 години
  Хора, бъдете дисциплинирани!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up