Вторник, Април 13, 2021
Последвайте ни
Дете на 4 години е в болница. 447 са заразените

8 са установените положителни проби за коронавируса. За болнично лечение са настанени 8 души. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг. В София са 21 от случаите, в Пловдив - два, в Смолян - 2, а в Бургас, Кърджали и Велико Търново - по един. Общо броят на заразените е 477, смъртните случаи досега са 12. Средната възраст на починалите е 62 години.

 

Мъжът от Стара Загора с декомпенсиран диабет. Той е приет за лечение преди седмица. 179 са общо приетите на болнично лечение. 20 са интубирани. Заразените от медицинския персонал вече са 21 човека. Излекуваните са 30 души. Новите са 5 във ВМА, един от Пещера и един от Пловдив. Общо са излекувани 20 мъже и 10 жени. Най-младият излекуван е 27-годишен мъж, а най-възрастният - 80-годишен. Средната възраст на излекуваните е 47 години.

 "Снощи в "Пирогов" са приети един мъж - арестант, на който са взети проби, с признаци на коронавирус инфекция, и дете на 4 години, преведено от великотърновската болница с двустранна бронхопневмония. Детето е с изливи в белите дробове, но все още не е интубирано", каза Мутафчийски.

Той допълни, че от партия ГЕРБ са изявили желание да заплатят тестовете, които са им били направени. "В софийската "Бърза помощ" непрекъснато върви процес на тестване. Вече има и масово тестване, което започва от ден днешен във Военномедицинска академия. Първите 40 вече са пристигнали".

Все още не е необходима карантина в НС

Ще бъдат изследвани и семействата на установените нови случаи на заразени в парламента и техните контактни лица. На семейството на д-р Хасан Адемов вече са направени тестове и съпругата му също е с положителна проба.

"Това е нормална практика и засега не изисква поставянето под карантина, но решението за режима на работа на Народното събрание е решение на Председателския съвет".

Кой покрива лечението на здравно неосигурените пациенти

„Поставили сме въпроса на на министъра на здравеопазването и управителя на Здравната каса, както и Социалното министерство, защото за всички социално слаби, за неосигурени ги покрива Социалното министерство, след като установи, че те наистина отговарят на критериите за социално слаби. Специално за ВМА - около 70% от молбите за заплащане се покриват. Някои търпят отказ и остават за сметка на лечебното заведение. За този момент, за коронавирус инфектирани, лично министър-председателят заяви в мое присъствие, че ще се изработят механизми да се покрие тяхното лечение. Сами разбирате, че много голяма група, която се прибра от чужбина, те не са се осигурявали почти никога в България“, допълни ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски.

Как се лекуват леките случаи
"Със симптоматични средства - парацетамол 1000 мг не повече от три пъти на ден. Това е за когато има температура", обясни професор Мутафчийски.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up