Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Защо млади хора умират от коронавирус?

"Не сте непобедими." Това предупреждение беше отправено към по-младите хора по-рано този месец от д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО).
"Този вирус може да ви задържи  в болница седмици или дори да ви убие ... хора под 50 съставляват значителна част от пациентите, които се нуждаят от хоспитализация", добави той.


Тогава това беше в контраст с цялата информация, която предполагаше, че само по-възрастните пациенти или тези с влошено здравно състояния са изложени на сериозен риск от развитие на усложнения от коронавируса, включително потенциално животозастрашаваща пневмония.
За съжаление, той вече е доказано прав. Тази седмица бе съобщено, че бебе е починало от вируса в американския щат Илинойс. Все още не е ясно дали в този случай е имало и други предпоставки. Междувременно здрав тийнейджър почина миналата седмица в Лос Анджелис, след като се зарази с вируса. В Обединеното кралство се съобщава, че двама тийнейджъри са починали, след като са се поддали на коронавирус - единият е на 19, а другият на 13, без известни основни здравословни проблеми. Почина и 12 годишно дете в Белгия.
Проучванията на епидемията досега показват, че осем от 10 пациенти, които са поразени с тежък случай на коронавирус, ще бъдат над 65. Но двама ще са по-млади. И когато отнесете това в световен мащаб, това са много млади хора, които биха могли да станат жертва на вируса COVID-19.
Предполага се, че хората под 50-годишна възраст имат по-здрава имунна система от тези, които са по-възрастни. Това означава, че телата им трябва да разпознаят външният агент, като коронавируса, доста бързо, след като той попадне вътре в клетките и да започнат да произвеждат антитела за борба с него.
Преди вирусът да е имал време да причини някой от сериозните проблеми с дишането и гадните пневмонии в белите дробове, имунната им система би трябвало да се пребори с него и те трябва да започнат да се възстановяват, страдайки само от треска, суха кашлица и умора.
По ирония на съдбата, обаче, именно младежката имунна система може да се превърне в проблем при някои хора - и това е потвърдено, в някои от случаите на починали от коронавирус млади хора.
Тъй като имунната система разпознава и се подготвя да атакува вируса, малките неизвестни и в друг случай безвредни генетични или екологични фактори могат да доведат имунната система до свръхдействие.
Възпалителните клетки, наречени цитокини, които помагат да се създаде враждебна среда за инфекцията, образуват верижна реакция, наречена "цитокинова буря". Това е свръхреакция от страна на имунната система и не е често срещана.
Това означава, че имунната система не е в състояние да се изключи, след като е генерирала достатъчно защита срещу вируса. Имунната система, продължава да работи с ускорена скорост и залива белите дробове с течност, което затруднява дишането.
Тази течност привлича бактерии, които обикновено се държат под контрол, но сега се размножават експоненциално и белите дробове се пълнят с гной. Това причинява пневмония, което изисква спешна хоспитализация.
Продължителната цитокинова буря в крайна сметка може да спре дишането напълно. Дихателните пътища се запушват и клетките вече не абсорбират правилно кислорода.
С оглед на това, лекарите, които се грижат за тези пациенти, трябва да постигнат фин баланс, тъй като те ще трябва да предписват лекарства за потискане на имунната им система, за да спрат свръхреакцията, но не и да ги изключат напълно, за да могат да продължат да се борят с инфекцията. В същото време тези пациенти се нуждаят от помощ при дишането, докато дробовете им отново не могат да работят правилно.


Заплахата за здравните работници
Виждали сме и редица по-млади, здрави лекари и медицински сестри, нуждаещи се от болнично лечение при инфекция от коронавирус. Само в Италия от болестта са починали над 50 лекари.
Теорията тук е различна от тази на обяснението на „цитокиновата буря“. За медицинските работници се смята, че многократното излагане на вируса чрез лечение на множество пациенти причинява проблема.
Тези здравни специалисти са били изложени на голямо "вирусно натоварване" поради многократно и прекомерно излагане на вируса. Това означава, че имунната система не е успяла да преодолее първоначалния вирус, на който са били изложени медиците, преди да бъдат изложени на него отново, обикновено още в същия ден.
Продължителността и честотата на излагане на вируса може да затрудни имунната система. Следователно това високо вирусно натоварване може да затрупа имунната система и тези хора - изложени отново и отново за кратък период от време - в крайна сметка се разболяват.
Ето защо е толкова важно медицинският персонал да получи подходящи лични предпазни средства, които да носи, когато лекува пациенти с COVID-19. Това остава проблемен въпрос в много страни.

Автор на публикацията е д-р Д-р Амир Кан, лекар към NHS ( Национална здравна служба на Великобритания) и старши университетски преподавател в Обединеното кралство.

 Източник: Aljazeera

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up