Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Eдин милион загубeни работни места за две седмици в Европа и това е само върхът на айсберга

Най-малко един милион души са загубили работата си през последните две седмици в Европа според последните данни на Европейската конфедерация на профсъюзите.
Впечатляващата цифра идва от доклади, представени от синдикатите в цяла Европа, и включва само работници, с трудов договор, кандидатстващи за обезщетения за безработица.

„Това, което изпитваме в момента, особено през последната седмица, е, че броят на компаниите, изчезващи от пазара, се увеличава драстично“, обяснява Лука Висентини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите. „Хиляди и хиляди малки и средни предприятия, които бяха затворени, няма да могат да се върнат на пазара, защото умират. А от другата страна, сме свидетели на поне един милион работници, които са останали безработни в различните европейски държави държави, поради липсата на краткосрочни условия на работа или заплащане на болнични. "

Истинският брой, който включва и работниците, които работят без договори и тези на свободна практик,а може да бъде далеч по-голям.
"Можете ли да си представите какво ще се случи след Великден, ако не се предприемат спешни мерки ?" пита Висентини, „Рискуваме броя на безработните да се увеличи триктатно или дори четириктатно“.

Миналата седмица Международната организация на труда съобщи, че потенциалния брой на безработните може да достигне 36 милиона.
„Голяма част от тези безработни ще са в Европа, ако Европа не вземе спешни решения как да се справи с тази спешна ситуация“, предупреждава Висентини.

Синдикатите призовават ЕС да запази работните места чрез системи за заместване на доходите. За да работи това, е необходим фонд от 200-400 милиарда евро. В противен случай управлението на кризата по-късно ще струва много повече, според Висентини.

„Проблемът е, че няма достатъчно пари. Така че единствения начин да се гарантира, че системите, които са в състояние да се справят с тази извънредна ситуация, като такива бъдат изградни и в страни, в които няма такива, е Европейският съюз да събере парите за финансиране на европейска система за сигурност. "

Въпреки това, не всички държави от имат разработена стратегия за справяне с кризата.
ЕС вече обяви, че ще позволи на държавите-членки да използват вече съществуващите фондове на стойност 37 милиарда евро.

Но еврокомисарят по икономиката е съгласен, че това може да е само първата стъпка.
„Със сигурност за план за възстановяване ние силно се нуждаем от това, това не е достатъчно, така че трябва да определим целенасочени начини за финансиране на тези цели от общ европейски план за възстановяване за предстоящите месеци“, заяви пред Euronews еврокомисарят на ЕС Паоло Джентилони.

Досега финансовите министри на Еврозоната не можеха да се споразумеят за общи мерки. Следващата им извънредна среща ще бъде на 7 април.
Европейската конфедерация на профсъюзите има 45 милиона членове от 39 държави в цяла Европа.

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up