Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Респираторите: ключовото устройство за борба с COVID-19

Едно от най-големите предизвикателства пред здравните работници по света на фона на пандемията от коронавирус е опитва да спасят животи, когато броят на пациентите, нуждаещи се от критична помощ, изпревари наличната медицинска инфраструктура.
Страните с голям брой случаи се борят да отговорят на търсенето на консумативи и оборудване, необходими за въоръжаване на лицата по предните линии срещу COVID-19.

респираторите - механични дихателни устройства - са от решаващо значение в борбата за спасяване на пациенти, чиито бели дробове са нападнати от вируса.
Според Световната здравна организация, един от шест пациенти със COVID-19 се разболява сериозно и може да развие затруднения с дишането.
В Съединените щати, които имат повече потвърдени случаи от всяка друга държава в света, Обществото на медицината за критични грижи прогнозира, че 960 000 пациенти с коронавирус може да се наложи да бъдат поставени на респиратор в един или друг момент по време на пандемията.
Но САЩ разполагат само с около 200 000 машини, по преценка на организацията, приблизително половината от които са по-стари модели, които може да не са идеални за най-критично болните пациенти.
В допълнение, много респиратори вече се използват, като поддържат други пациенти с тежки не-коронавирусни заболявания.
Съобщава се, че в Националната здравна система на Обединеното кралство има само 8 177 респиратора, правителството смята, че при пика на пандемията може да са необходими до 30 000.
Ситуацията е особено критична в страни със слаби системи на здравеопазване. Например в западноафриканската страна Мали, в която живеят около 19 милиона души, има 56 респиратора
Междувременно Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че страните на континента се стремят да се ангажират с по-заможни държави, за да осигурят ключови доставки, включително респиратори, ако ситуацията се влоши.
Какво се прави, за да се отговори на търсенето?
Производителите на репиратори са под натиск да увеличат производството, дори когато пандемията прекъсна транспорта и доставката на важни части, като маркучи, клапани, двигатели и електроника - някои от които идват от Китай, първият център на огнището.
Докато компаниите се борят да посрещнат нарастващото търсене, правителствата потърсиха помощта на военните, включиха други производители и дори погледнаха към 3D печат с надеждата за увеличаване на производството.
Един от най-големите световни производители на респиратори базираната в Швейцария Hamilton Medical AG, има за цел да увеличи производствения брой до около 21 000 респиратора тази година, спрямо 15 000 през миналата година, чрез разполагане на маркетингов персонал на производствената линия, наред с други мерки.
Базираната в Болоня компания в Италия, Siare Engineering International Group srl, разполага с 25 армейски техници, помагащи за сглобяването на машини, тъй като тя цели повече от три пъти месечно увеличение на производството.
Междувременно екип от лекари в Италия разработи начин да осигури кислород на двама души от една система за обдишване, следователно удвоявайки капацитета, според комисаря, който отговаря за коронавируса в италианския регион Емилия Романя.
В България след официално запитване на Свободна Европа, министерство на здравеопазванеото съобщава, че страната ни разполага 1463 респиратора към 12 март. Как са разпределени те в страната, обаче не е ясно, министерството не е дало тази информация и до този момент не я е оповестило публично.

 Източник: Aljazeera

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up