Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Спасете лечебните заведения!

Най-големият проблем, с който се сблъскаха редица държави е липсата на достатъчен капацитет на лечебните заведения да приемат и лекуват всички болни с COVID-19. В момент на рязко нарастване на броя на заразените, може да ни бъдат нужни всеки един лекар, медицинска сестра, санитар, всяко едно лечебно заведение. Капацитетът на нашата здравна система не е малък, но поради глупост може да го загубим, точно когато най-много ни трябва.

Като изключим няколко болници, първоначално определени за борба с COVID-19 и спешната помощ, в които бяха предоставени предпазни средства и допълнителни възнаграждения за персонала, всички останали болници, медицински центрове и лекарски практики се оправят кой както може. В Правителствените антикризисни мерки не са предвидени преки помощи за лечебните заведения, а те се очертава да получат и много по-малко пари от НЗОК.
През втората половина на месец март има огромна промяна в търсенето и предлагането на медицинска помощ. Ако при грипна пандемия броят на прегледите, изследванията и хоспитализациите се увеличава, в ситуацията на обявена епидемия от коронавирус и извънредно положение се наблюдава точно обратното – налице е рязък спад на броя на извършените медицински дейности на всички нива на здравната система.
Със заповед на здравния министър от 13 март са забранени профилактичните и диспансерни прегледи, имунизации, детски и женски консултации, които съставляват значима част от дейността на личните лекари и специалистите от извънболничната помощ. Пациентите са съветвани да не посещават личните си лекари, а да се консултират по телефона, но НЗОК не плаща за такива консултации. Отделно от това, хората са уплашени от COVID-19, знаят, че рискът от заразяване в лечебните заведения е по-голям и затова избягват посещенията и отлагат всяко планирано лечение, което може да се отложи.
Намаления брой прегледи в извънболничната помощ носи след себе си не само по-малко приходи от НЗОК, но също така и намаляване на приходите на лечебното заведение от потребителски такси и такси за други медицински услуги.
Намаления брой прегледи при личните лекари, означава и по-малко направления за изследвания и консултативни прегледи, което пък води до спад на приходите на диагностично - консултативните и медицински центрове, рентгеновите и клинични лаборатории и самостоятелните лекарски практики. Приходите на лечебните заведения за първична извънболнична помощ през месец март са не повече от 60% от тези през предишните месеци, а на лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ, дори още по-малко.
Подобна е картината и в болниците. Със заповед на здравния министър от 13 март бяха забранени всички планови операции, а те съставляват 90-95% от всички операции. Дейността на болниците през втората половина на март бележи рязък спад и повечето от тях ще отчетат за месеца от 40 до 60% намаление, а някои специализирани болници дори повече. Спадът в приходите на болниците от доплащане вероятно ще бъде още по-голям. Специализираните болници за рехабилитация пък на практика са прекратили дейността си.
Закономерно през последната седмица зачестиха съобщенията за затваряне на лекарски практики, за пускане в неплатен отпуск на работещите в МЦ, ДКЦ и дори в болници.
Ситуацията е абсурдна.
В момент, в който най-много се нуждаем от медиците, ние сме ги оставали без финансиране, принуждавайки много от тях да започнат да спират работа. Организират се дарителски кампании и ръкопляскания, а сме ги оставили без базово финансиране на основните им дейности. Не само не са им осигурени предпазни средства, но са оставени и без пари, с които да си купят.

Националният рамков договор определя да се плаща за извършена дейност, но той лесно може да бъде променен с анекс. Основанията за това днес са много по-важни от тези на вече направения през февруари такъв. Ситуацията е извънредна и изисква извънредни мерки.
Ако искаме лекарите и сестрите да са на линия,а лечебните заведения готови да посрещат и лекуват пациенти с коронавирус, сега е моментът да бъдат подкрепени.
НЗОК има достатъчно средства за да осигури максимално финансиране, равно поне на 1/12 от годишния и бюджет, независимо от отчетената от лечебните заведения дейност за месец март и за всеки следващ месец с извънредно положение.
Правителството може да удвои тази сума, а отделно да закупи и предостави на лечебните заведения предпазни средства, тестове, респиратори и лекарства.
Това ще бъдат най-разумно похарчените пари от всички, предвидени в антикризисната му програма.
Спасете лечебните заведения, за да има кой да спаси вас!
Д-р Стойчо Кацаров

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Госг · преди 1 години
  А Софийска община ще си купува автомобили за 500 000 на фона на горните факти...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Радостина Петрова · преди 1 години
  Благодарим ви д-р Кацаров!Болниците за рехабилитация са едни от най-старите болници, а в момента всички те са в агония и никой не го е грижа за това!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Петрова · преди 1 години
  Благодаря Ви, д-р Кацаров! Вие сте единственият Българин и Лекар, който постави проблема с дейността на ПИМП и СИМП и предложи конкретни мерки! Ние, лекарите от доболничната помощ, разбираме приоритетите на Държавата и обществото в тази пандемична криза. И си задаваме въпроса: А ние къде сме? Не сме на "предния фронт", не чухме да сме сред малки и средни предприятия, които ще получат обезщетения, от НЗОК -мълчание (ще спестят 50% от плащанията към нас), от БЛС - само призив за дарения, на който аз, разбира се, се отзовах. А какво става с хронично болните и остри случаи, извън COVID 19 ? Как да оцелеем ние, за които от 20 години е правилото: " Като затворим дюкянчето, спира кранчето" - цитат от един колега? А работим с хора, болни хора и без коронавирус! Те утре ще искат същото мед. обслужване от нас, както преди. А НЗОК (наш договорен партньор), БЛС (плащаме чл. внос, за да ИМАМЕ ПРАВО ДА ПРАКТИКУВАМЕ???) - мълчат!!! Как да поддържаме практиките си: разходи, данъци, осигуровки, как да оцелеем???Благодаря Ви д-р Кацаров! Вие вдъхнахте надежда, че някой мисли за нас!
  Бъдете здрави и се пазете, колеги!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Петров · преди 1 години
  Ние общопрактикуващите лекари сме оставени на произвола на съдбата. Никой не ми попита как сме, имаме ли предпазни средства и от къде да си ги купим. Само се снабдяване със защитни средства, с когато ми свършат дезинфекткантите не е ясно какво се случва. По аптеките няма дори спирт.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Екатерина · преди 1 години
  Това наистина е абсурдно.В това извънредно положение лекари да излизат в неплатен отпуск.Хронично болните са много повече от заражените с корона вирус.Какво ще стане с тези болни,когато няма да има кой да ги лекува?
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Др · преди 1 години
   Точно лекарят може да се окаже идеалният заразоносител при липса на адекватна защита и тестване. И то именно за хронично болни, деца с увреждания и т. н.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-Ташева · преди 1 години
  И стоматолозите затварят масово кабинетите си!Да му мисли държавата за спешните случаи!За нас явно няма кой да мисли.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Богаташ · преди 1 години
  От една седмица сме в отпуска, а вече фалирахме. А ако продължи 6-8 месеца на Господ ли ще се оплакваме?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  МЦ ВИП · преди 1 години
  Това вече го написах още на 16.03.Ако не се финансира ОПЛ,СИМП и болнична помощ,ще има затворени практики.Трябва обаче да се финансират работещите практики и болници.Няма да е коректно,затворени от страх практики,да бъдат финансирани.СИМП и МЦ не фигурират в нито един план за спасение.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   СИМП · преди 1 години
   Глупости. Специалностите са различни. Един офталмолог носи риск за пациентите и себе си дори само с капането на капки. По света в тази специалност са призовани да работят единични предимно университетски структури за малкото спешни. На зъболекарите в Холандия е забранено да работят защото ще нанесат вреди и т. н.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Лекар · преди 1 години
  Така ще бъде докато в политическото ръководство на МЗ са назначени калинки без медицинска и административно-управленска експртиза в здравеопазването. А, забравих - има един зам.- министър - д-р Пенков, но понеже не е калинка, не го слушат, а го изпращат да се черви и обира луфтовете когато стане напечено. Ако се направи анализ на образователно-квалификацонния ценз и професионалния опит на ръководните кадри и "експертите" в МЗ, ще стане ясно откъде идват експертната и управленска импотентност на МЗ. В конкретната ситуация спешната смяна на настоящия ръководен екип и особено на калинките без медицинска експертиза е жизнено необходима за пациентите, за медиците, за лечебните заведения и здравеопазването като цяло, както и за самото министерство. Умопомрачаващо и връх на наглост и управленска неадекватност е създаването от ръководството на МЗ на набирателна сметка за дарения за закупуване на защитни екипи за медиците!!! Ясно е че в тази държава няма кой да им потърси сметка за бездействието от януари до март и за неадекватните и непоследователни действия до момента!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  един · преди 1 години
  Ако до края на Април не се получат под някаква форма субсидии здравните заведения приключват . Спадът в приходите е в диапазона 60-80 % процента.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Лекар СИМП · преди 1 години
  Абсолютно точно, ние в СИМП не сме включени в никакви антийризисни икономически мерки, нито ЛПС нито финансиране, а и другите заболявания освен COVID-19, не са са изчезнали, в един момент може да сме изключително нужни на системата както показа опита в други европейски страни????
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Др · преди 1 години
  Какво да кажа. Вече затворих, а персоналът е в отпуск. За по- нататък предложих на момичетата да отидат на борсата, за да имат някакви средства.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up