Неделя, Ноември 29, 2020
3D видео на пораженията на белия дроб от COVID-19

Болница във Вашингтон, столицата на САЩ пусна 3D видео на белите дробове на пациент с коронавирус. Видеоклипът показва белите дробове на мъж, който е бил без симптоми няколко дни по-рано. Сега пациентът има Covid-19 и белите му дробове не функционират правилно, казва д-р Кийт Мортман, началник на гръдната хирургия в университетската болница Джордж Вашингтон.

Изображенията показват значително увреждане на белите дробове на иначе здрав 59-годишен мъж с високо кръвно налягане, каза Мортман. Тъй като се разболява сериозно, пациентът се нуждае от респиратор, който да му помогне да диша, но дори и на най-високата степен, това не е достатъчно. Той също се нуждае от друга машина, която да оксигенира кръвта му, казва Мортман.
"Това не е имуносупресиран пациент с диабет на 70 години", каза Мортман. "Освен високото кръвно налягане, той няма други значими медицински проблеми. Това е човек, който движел собствения бизнес, когато получава вируса... Ако сега, една седмица по-късно, повторим записа, инфекцията и възпалителният процес ще изглеждат още по-лоши. "

Зоните, маркирани в жълто на видеото, представляват заразени и възпалени части от белия дроб, каза Мортман. Когато белите дробове срещнат вирусна инфекция, тъканите започват да се уплътняват. От сканирането става ясно, че увреждането не е локализирано в една област, а обхваща големи части на двата бели дроба, показвайки колко бързо и агресивно може да се развие инфекцията дори при по-млади пациенти. Пациент със здрави бели дробове няма да има жълто на сканера, допълва той.
Пациентът остава в критично състояние в отделението за интензивно лечение.
„За тези пациенти, които имат прогресираща дихателна недостатъчност, увреждането на белите дробове е бързо и широко разпространено, казва Мортман. "За съжаление, след като бъдат увредени до тази степен, може да отнеме много време белите дробове да се възстановят. За приблизително 2-4% от пациенти с Covid-19, увреждането е необратимо и те ще починат от болестта. "
Коронавирусът уврежда предимно дихателната система. Той "попада лигавицата и след това в белия дроб. Начинът, по който тялото се опитва да го ограничи е с възпаление", каза Мортман.
Жълтият цвят на снимката бележи както инфекция, така и възпаление. „Така получавате този доста силен възпалителен процес в белите дробове в опита на организма да контролира инфекцията“, каза Мортман.

Възпалението пречи на белите дробове да насищат кръвта с кислород и да изхвърлят въглеродния двуокис. Това би принуждава пациентът да се задъхва и да диша дълбоко, за да балансира нивата на кислород и въглероден двуокис. Това обяснява често срещаните симптоми - кашлица и задух, които отразяват влиянието на вируса върху тялото.
При някои хора, щетите ще бъдат необратими.
"Искам хората да видят това и да разберат какво може да причини този вирус", каза Мортман. „Хората трябва да приемат това сериозно“.
Обикновено болницата използва технологията за компютърна томография, която произвежда видеото за скрининг на рак и за планиране на операции. За първи път технологията се прилага за борба с новия коронавирус.
„Искаме да проучим и разберем най-добре болестта, за да не изглеждаме сякаш ходим в тъмна стая”, казва Мортман. "Това беше първият ни пациент, но вероятно ще има много подобни в следващите седмици."

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up