Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
И без коронавируса, България е с най-висока смъртност в света

Коефициентът на смъртност показва броя на смъртните случаи на определено население през определен период от време. Обикновено той се изчислява като броя на смъртните случаи на хиляда души годишно.

Коефициентите на смъртност варират значително в отделните страни, а причините за високите коефициенти на смъртност или смъртност зависят от специфичните фактори във всяка страна.

 В Южна Африка това са болести като ХИВ / СПИН, малария, хепатит В и туберкулоза, докато липсата на медицински консумативи и храна са проблематични в Зимбабве. Като цяло високата смъртност може да бъде резултат от няколко неща, като заразни заболявания, лошо здравеопазване, недохранване, сърдечно-съдови заболявания, насилие, ракови заболявания и злополуки.

Страните с висока смъртност и сравнително ниски коефициенти на плодовитост са изправени пред риска от намаляване на населението.

България има най-високата смъртност в света от 15.433 смъртни случая на 1000 души. Според Световната здравна организация причините за смъртта в България са същите като тези в други европейски страни, включително неинфекциозни заболявания (заболявания на кръвоносната, храносмилателната или дихателната система) и ракови заболявания.

Десетте държави с най-високи промили на смъртност в света са :

България (15.433)
Украйна (15.192)
Латвия (14.669)
Лесото (14.144)
Литва (13.737)
Сърбия (13.194)
Хърватия (13.17)
Румъния (13.099)
Грузия (12.816)
Русия (12.785)
Страните с ниска смъртност имат подобрен достъп до здравеопазване, добре информирани граждани, като цяло по-добро хранене, по-висок жизнен стандарт и напредък на медицината.

Катар има най-ниската смъртност в света от 1.244 смъртни случая на 1000 души. Този нисък процент на смъртност може да се дължи на подобрената здравна система на Катар, известна със своите технологично модерни съоръжения и едни от най-добрите грижи за пациентите в света.
Източник World Population Review

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up