Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
142 са установените случаи на COVID-19 у нас

Инфектирани с коронависа, стават 142-ма. Има трима излекувани - жена от ВМА в София и двама от Плевен, предстои изписването им. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин.

 

Новият областен град, в който има пациент с Covid-19, е Шумен, останалите нови пациенти са от София.

В Добрич, където вчера бе съобщено за 4 случая, става дума за контактни пациенти, които са в домашни условия, в Шумен става дума за пациент, който е постъпил за лечение в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, кашлица, задух. Неговият епидемиологичен път е Банско, каза началникът на щаба.

Мутафчийски даде обобщение за пациентите с коронавируса.

„Мъжете са 84, 58 са жени, съответно 59% мъже и 41% жени. Средната възраст е 42 години. Най-младият е на 4 години, най-възрастният на 81“, каза той. Броят на починалите остава същият – трима.

„Ако смятаме за достоверно,… но това е не е достоверно, защото няма натрупване на много случаи, нашата смъртност е 2,1%“.

Имаме трима излекувани, каза Мутафчийски.

При нас (във ВМА) има един с две отрицателни проби, който ще бъде освободен с 30 дни болничен, като нашата препоръка е да бъде под карантина за периода. В Плевен първите двама заболели са също с две отрицателни проби, обясни той. И посочи, че предстои изписването на жената от ВМА и двата пациенти от Плевен.

По-голямата част от пациентите са в домашни условия, в леко състояние до среднотежко. В болниците са пациенти, които са от среднотежко към тежко състояние, каза Мутафчийски.

Началникът на ВМА каза, че в тази болница има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани. Ако е необходимо, това ще се случи, защото сатурацията им пада, добави Мутафчийски. Другите пациенти са в среднотежко положение, с двустранни пневмонии и флуктуираща динамика на заболяването.

Състоянието на интубирания пациент в „Пирогов“ продължава да е критично.

Иначе в другите болници няма пациенти, които да са в много тежко състояние и да са интубирани. Във Велико Търново е с двустранна бронхопневмония, без белези засега за дихателна недостатъчност. Във Варна пътуващият диджей продължава да бъде в лежерно, добро състояние, каза Мутафчийски.

Пациентите в най-тежко състояние са в „Пирогов“ и ВМА. В нашата болница има 15 пациенти, в други лечебни заведения няма такова струпване, каза началникът на ВМА. Той добави, че има и 19, които са силно потенциални за инфекция с коронавируса.

Мутафчийски каза, че има тестове за коронавируса, като са направени повече от 5000 тестувания, като 500 от тях са направени за сметка на държавни пари, а останалите – от дарения на физически лица.

Той посочи, че се изпитват известни затруднения с реактивите, които са за автоматична екстракция в Националната лаборатория, но засега нещата се решават бързо.

Мутафчийски обясни разминаването на общия брой на заразените с Covid-19 вчера по медиите, където бяха посочени 127 или 129, с дублиране на имена при препотвърждаване на пробите от една лаборатория в друга, като вчера това е станало за двама пациенти.

Източник: БНР

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up