Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Борисов: Наши фирми имат готовност да произвеждат хининови медикаменти, използвани срещу Covid-19

Българските фармацевтични компании имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа, стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб за Covid-19.

 Борисов поиска от Ананиев да се вземат всички необходими мерки за осигуряването на достатъчни количества на медикаменти:

„Спрели сме вече износа на всички лекарства на хининова основа. Не казваме, че сме намерили лекарство (за Covid-19– бел. ред.) - да не се спекулира! Не казваме, че това е 100%-во лечение, но всички случаи е крачка напред.

Към момента има произведени количества за Украйна и Русия. Аналгин хининът 2012 година ли е спрян... Агенцията по лекарства ще си направи съответно борд и ще вземат решение, за да го разрешат. Имаме 35 000 на склад и готовност 250 000 да започваме да произвеждаме“, каза премиерът.

По-рано днес министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се забранява до второ нареждане износът на лекарства на хининова основа. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар в условията на извънредните мерки срещу Covid-19.

Темата коментира и ръководителят на Националния оперативен щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски, който посочи, че за медикамента хлорохин, използван за лечение на малария, има данни за ефективност при коронавирусна инфекция и вече е започната процедура за внос на лекарството и се проучват възможностите то да бъде произвеждано от български фармацевтични предприятия.

Премиерът Борисов съобщи, че на срещав Министерството на икономиката български производители и представители на БАН ще представят образци на защитни шлемове и филтри за маски, които могат да произвеждат:

„Оказа се, че има професори, които са разработили тези тежки шлемове за най-застрашените на първа линия. Днес ще ги тестват и ако ги одобрят, може до 200 на ден да се пусне производство.

Филтърът за маски, който БАН изготвиха, след това на 3D ги пращаме, снимат ги и даваме тертипа на фирмите - над 70 фирми са заявили, че могат да шият маски“, каза Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в „Интендантско обслужване“ Калофер. Предприятието изработва специални облекла за нуждите на армията и е едно от тези, които се включват в изработването на защитни средства срещу коронавируса.

 

От завода, в който работят 140 служители, декларираха готовност да шият по 10 000 маски на ден, както и 200 защитни гащеризона. Платът ще бъде осигурен от габровско предприятие.

Източник: БНР

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up