Неделя, Септември 20, 2020
32 медици са били задържани в болница Свети Наум

Задържането на медиците е станало в четвъртък, защото са били в контакт с двама болни, на които е била доказана инфекция с коронавирус.
Първите лабораторни проби на всичките 32-ма задържани са отрицателни. Те обаче не са били освободени с уговорката, че трябва да изчакат второ изследване, което ще бъде направено след една седмица. Тъй като медиците са били задържани на работните им места, никой от тях не е бил подготвен за болничен престой. Това наложило приятели колеги, роднини и столичната колегия на БЛС да организират спасителна акция с дарения на стоки от първа необходимост, като четки и пасти за зъби, бельо, тоалетни и дамски принадлежности и др. Пред болницата е поставен полицейски патрул.

Нямаме информация кой е разпоредил задържането. В нито една от заповедите на министър Ананиев, свързани с епидемията не се дава право за задържане на контактни лица. Националният оперативен щаб пък няма правомощия да издава каквито и да е заповеди на когото и да било. Според чл. 61 от Закона за здравето в такива случаи заповедта за изолация се издава от ръководителя на съответното лечебно заведение по предложение на лекуващия лекар и подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс.
Задържаните 32 лица са контактни, но не са нито болни, нито заразоносители.
Законно ли е контактните лица да бъдат задържани и поставяни в изолация?
При вземането на решение за обявяване на извънредно положение, Народното събрание промени и Закона за здравето. В чл. 215 на същия беше записано, че болен от заразна болест, както и контактно лице, което чрез изследване е с потвърдено носителство на заразна болест, посочена в чл. 61, който откаже задължителна изолация и лечение, се наказва с глоба в размер на 5000 лв. Лицата, отказали да се явят доброволно за изолация и лечение, се довеждат принудително със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи по искане на ръководителя на лечебното заведение за болнична помощ или на лекаря, насочил лицето за хоспитализация.

Текстът е ясен и не се нуждае от тълкуване. Това, че едно лице е било в контакт с друго, което е инфектирано с коронавирус, не води нито до изолация, нито до принудително лечение. Задължението възниква само, ако е доказано носителство на заразната болест.
Следователно, задържането на медиците в болницата, без преди това да е доказано заразоносителство, е незаконно. Нещо повече, дори и да бъде доказано заразоносителство за някои от тях, изолацията може да се осъществяват в домашни условия. Това става „след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.”
Всяко от задържаните лица може не само да оспори заповедта, но и да предяви иск за обезщетение към лицето разпоредило незаконното им задържане.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Възмутена · преди 6 месеца
  Пълна подигравка с колегите!А,тези който тогава не бяхме на работа ни принудиха да си пуснем отпуска,като не е ясно о6те колко дни 6те си ползваме по принуда!
  Кой е виновен ,че има карантина?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  д-р Ох Боли · преди 6 месеца
  Абсолютен популизъм, ситуацията добре дойде като спасение за Тиквун. Е никой вече не си спомня за къщата в Барселона нали, а герберастките престъпници все вживяват като спасители на държавата! А това с колегите невролози или психиатри от "Св. Наум" е пълна подигравка!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up