Сряда, Септември 30, 2020
НЗОК печели от извънредното положение. Не е за ръкопляскане

Почти няма бизнес или дейност, която да не е засегната от обявеното извънредно положение. Има едно изключение, за което едва ли може да ви е минало през ума – Националната здравноосигурителна каса. Всеки със здрав разум би си помислил, че в разгара на епидемията лекарите ще работят повече и касата ще плаща повече, отколкото обикновено. Нещата, обаче не стоят точно така, а обратното.

Огледайте се – коридорите на поликлиниките са празни, пред кабинетите на лекарите и пред лабораториите няма опашки, даже няма и чакащи. Плановите операции са забранени и голяма част от персонала на болниците бездейства.
Това продължава повече от седмица и не случайно на много места работодателите пускат масово лекари и сестри в платен или неплатен отпуск или планират да го направят в следващите няколко дни.
Не можем да ги упрекнем, защото когато няма пациенти, няма какво да се отчете пред НЗОК, а колкото отчетеш, толкова ще ти платят. От къде да дойдат пари за заплати и осигуровки, ако няма приход?

Тъй като НЗОК ще плати за времето на извънредното положение много по-малко, отколкото обичайно би платила, тя ще реализира икономия. Трудно е да се прецени какъв ще е размера на тази икономия, но това ще се разбере много скоро. Ако дейността за месеца е наполовина, а тя изглежда е дори по-малко, то НЗОК ще „спести” поне 100 милиона лева. Тази икономия няма да бъде компенсирана с преразход за лечение на болни с COVID-19. Броят на тези болните под 50, а лечението на един пациент струва на НЗОК точно 618 лева за 14 дни рпестой. Както е известно касата не плаща нито лабораторните PCR изследвания, нито бързите тестове.
Измамна е картината, която ви се създава, че няма лекари и се търсят доброволци. Нищо подобно, лекари се търсят в няколкото столични болници, определени са приемат болни с COVID-19. Тези 1000 лева, които Бойко Борисов обеща са само за тези болници и се дават, за да задържат медиците, защото в две от тях повече, от половината лекари и сестри напуснаха. Много са красиви тези кампании да ръкопляскаме на безстрашните ни медици, но мнозина не си дават сметка, че сме ги оставили без предпазни средства(сега се шиели), а една голяма част и без доходи във времето, когато имаме най-голяма нужда от тях.

Какво трябва да се направи, за да се осигурят лекарства в малките населени места?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up