Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Пълна каша какво е разрешено и какво не

След каро смени три пъти първоначално издадената заповед, днес здравният министър Кирил Ананиев, заедно с вътрешния Младен Маринов дадоха брифинг в Министерския съвет, на който „поясниха” как да се четат заповедите. Кирил Ананиев е казал:
„В няколко медии е излязла само първата заповед, която бе много по-строга от втората. Нашата цел е да няма струпване на много хора на едно място. Това е целта на тази заповед.”
Ананиев продължил: 

"Ще повторя отново заповедта. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. В моловете могат да работят единствено хранителните вериги, аптеките, дрогериите и банковите офиси. магазините по търговските улици - за дрехи, за обувки, строителни магазини, фризьорски салони, могат да работят, като се спазват строги хигиенни изисквания и не допускат струпване на много хора. Ако установим струпване на хора, магазините ще бъдат затваряни", разкри Ананиев.

От това разяснение не стана по-ясно. Което е лошо, защото значи, че позволява интерпретации, а нарушаването ѝ се налазва със затвор.
Освен неясна, заповедта на Ананиев се оказа и незаконна. Известният Пловдивски адвокат, Михаил Екемджиев смята, че Ананиев е нарушил Конституцията.
"Причината е, че здравният министър практически изпълнява ролята на парламента, а само Народното събрание може да прецени дали тези мерки са подходящи и разумни за ситуацията. Конституцията казва, че конкретните ограничаващи мерки се приемат само със закон", обясни адвокат Екемджиев пред БТВ.
Нови пояснения и поправки не се очакват днес.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up